Jane Goodall szerint, egyéni döntések sorozata kell, és az ezeket támogató hatalmi lépések!

Charles Ferguson filmrendező dokumentumfilmet forgatott az emberiséget, de az egész Földünket érintő legnagyobb környezeti kihívásról – a klímaváltozásról, és annak okairól, külön kiemelve annak fontosságát, hogy ne egy elvont fogalomként, megfoghatatlan, és általunk befolyásolhatatlan jelenségről beszéljünk akkor, amikor ezzel kapcsolatban véleményt alkotunk vagy gondolkodunk, hanem mindenki számára egyéni cselekvési modelleket is jelentő feladatról essék szó.

Legnagyobb problémaként azt említi, hogy magát a napi életvitelünket érintő döntéseket kell nekünk, egyénenként is meghozni a globális kihatásokkal bíró hatalmi döntéseken túl. Egy paradigmaváltás szükségességét említi, mely egyszerre jelenti a fosszilis anyagok kibocsátásának csökkentését, a zöld-energiák felhasználásának növelését, de legfőképp egy étrendi váltást igényelne. Az a „gyártási folyamat” amelynek révén ma feldogozott élelmiszerekhez jutunk már önmagában is a legjelentősebb okozója a klímaváltozásnak, hiszen erdőket írtunk ki azért, hogy állatokat tartsunk, akik egész életükben felesleges környezeti megterhelést, és óriási ökológiai lábnyomot jelentenek – vízfogyasztást, metángáz, és szén dioxid kibocsátást –, hatalmas mennyiségű zöld termények fogyasztását stb. Megoldási javaslatként, egyénekre lebontva is értelmezhető lehetőség kínálkozik:a növényi alapú étrendre történő átállás mielőbbi, és lehetőség szerinti állami támogatással történő kivitelezése, melyet adókedvezményekkel, segítő propagandával, és a megszűnő termelői ágazatokból kikerülő emberek számára megfelelő munkahelyek teremtésével lehetne támogatni.

 


Jane Goodall ajánlásainak megfelelő módon tehát, nem kényszerű, diktatórikus megoldások kellenek, hanem egyéni döntések sorozata, és az ezeket támogató hatalmi lépések!
http://news.janegoodall.org/2016/06/07/time-choose-movie/

 Jane Goodall’s Roots & Shoots – Hungary és Jane Goodall Intézet szervezésében 2017 június 14.-én szerdán 18:00-20:00 között a Filozófusok Kertje, Gellérthegy helyszínre invitálunk Titeket.

Mi ezeket kérdezzük meg: Miért lettél vegán? Szerinted vagány, aki vegán? Neked lenne kérdésed? Esetleg gondolkozol azon, hogy életmódot válts, de még hezitálsz? Akkor gyere el, és tudj meg minél többet testközelből! Válaszol: Beda Szabolcs vegán futó, és Wertheimer Kinga, a tunki-tunki vegán zöldségkrémek megálmodója és készítője. Kenyeret, zsömlét, kiflit, kisbicskát és pikniktakarót hozzatok magatokkal, ugyanis lesz kóstoló, és akár meg is vásárolhatjátok majd, ha ízlettek a krémek. Gyülekező, és a megfelelő hely keresése, ahová letelepedhetünk 17.30-tól.