A legendás zenész, Bryan Adams útja a vegánság felé

Nagyszerű lehetőség kínálkozott a beszélgetésre Bryan Adams-el, mikor 2018-ban Indiában turnézott. Szóba került az étkezés, az életstílus és az is, hogyan változott a vegánság az elmúlt években. Most egy kivonatot olvashattok a Vegan First interjújából.

Zenéjével új trendet teremtett, minden generáció körében tetszést arat. Bryan Adams negyven éve zenész, és harminc éve vegán! Mindig is hangot adott annak, hogy életmódváltása az állatok és a bolygó megmentése érdekében történt. Emellett szilárd meggyőződése, hogy étrendünk megváltoztatása az egészségünkre nézve is kedvező hatású. Már jóval azelőtt avokádós pirítóst evett, hogy Instagram szenzációvá vált volna!

A kanadai rockerrel indiai turnéja során beszélgettünk az új albumáról és a vegánsággal kapcsolatos nézeteiről.

Milyen érzés visszatérni Indiába?

Nagyszerű! Ez az ötödik turnénk itt, és most olyan városokba látogatunk, ahol eddig még nem jártunk. Ez izgalommal tölt el!

Mi ösztönzött arra, hogy az Ultimate slágerek egyvelegéből megalkosd az új albumodat?

Őszintén szólva az angol lemezkiadó cég ötlete volt, ők úgy látták, hogy a korábbi CD-k jövőre már a múltba vesznek, ezért olyan CD-t kellene alkotni, amely engem legjobban jellemez napjainkban. Megtetszett az ötletük, és ez inspirált az „Ultimate Love” című új dalom megírására, ez nyitja az idei show-t. (Kép forrása: Bryan Adams Facebook oldala)

1994 óta turnézol Indiában. Megfigyeléseid szerint hogyan alakult az élelmiszerkínálat, több lett a vegán opció?

Igen, határozottan bővült a kínálat, és a közösségi médiának nagy a szerepe abban, hogy a vegánság világszerte jelentős mozgalommá vált. Szinte mindenhol van vegán étel, amerre csak járok. Ha az Instagramon posztolok erről, azonnal jönnek a visszajelzések.

Útközben mennyire bonyolult a vegán életmódot követni? Főleg arra gondolok, mikor kontinenseket átszelve turnéztok.

Manapság jóval könnyebb, mint évekkel ezelőtt. Igaz, az étel néha egészen egyszerű vagy semmitmondó, de ezt az egyetlen problémát tudom csak felhozni. Olykor hús-vagy sajt utánzatokat kapok, amiért nem nagyon rajongok, és vannak vegánnak nevezett fogások, miközben tojást tartalmazó majonézzel öntik le őket.

Több, mint három évtizede vegán vagy. Mi vitt rá erre a döntésre, és mennyi időbe telt, míg minden állati eredetű dolgot száműztél az életedből?

Az, hogy az orvosokra bízzam az egészségemet, nálam nem működött. A saját utamat követve javítottam az egészségi állapotomon, és ez hónapok alatt bekövetkezett azáltal, hogy vegán lettem. Krónikusnak vélt betegségeim szűntek meg annak köszönhetően, hogy elhagytam az állati eredetű ételeket. Sosem fogok visszafordulni!

Aki ilyen régóta vegán, mint te, hogyan látja a vegán mozgalom változásait? Gondolod, hogy a fiatalok és általában a vásárlók tudatosabbak az étkezési szokásaikat illetően és látják, hogy ez milyen hatással van a bolygónkra?

Igen, határozottan így van, ez  nagyon nagy dolog, és már az idősebbek közül is sokan a vegánság felé fordulnak. Az is érdekes, hogyha valaki daganatos betegség miatt kórházba kerül, az első lépés, amit az orvosok tesznek, hogy vegetáriánus étrendre állítják át a pácienst. Ezek szerint tudják, hogy a növényi alapú étrendnek milyen előnyei vannak. Meg vagyok győződve róla, hogyha az emberek a növényi étrend irányába változtatják az étkezésüket, teljes egészében elkerülhetik, hogy kórházba kerüljenek.

Mi a kedvenc ételed Indiában?

A frissen készült zöldséges szamósza és a citrommal ízesített saláta.

Üzennél valamit az indiai vegánoknak?

Boldoggá tesz, hogy bepillantást nyerhetek a világukba és kicsit az életük része is lehetek!

És mit üzennél a Vegán First magazinnak?

Nagyra tartom, hogy segítenek az embereknek egy egészségesebb életutat választani.

És végül – mivel ez mégiscsak Bryan Adams legkülönlegesebb, „ultimate” turnéja – mi a te különleges tipped, ami igazán izgalmassá tesz egy vegán fogást?

Szerintem a citrom és a lime a titkos összetevők, amitől tényleg ízletes lesz bármilyen vegán étel. Például, ha főzöl egy levest és úgy érzed, valami hiányzik belőle, adj hozzá egy kis citromot, és garantáltan finom lesz. Próbáljátok csak ki!

Forrás:

https://www.veganfirst.com/article/in-conversation-with-legendary-musician-bryan-adams-on-his-vegan-journey?fbclid=IwAR3tY23JVRVfrCH_XEqV2EPI2EepGJzuGSFpHFmq6amayV0PHbVrnhdkZgg

A kiemelt kép forrása:

https://plantbasednews.org/news/celebrities/bryan-adams-and-joanna-lumley-help-donate-vegan-meals-in-india/

Pintér-Galgóczi Dóra fordítása