A sajt valójában rosszabb, mint a marhahús

Azt gondolhatjátok, hogy ez biztosan csak egy hatásvadász cím, de az igazság az, hogy a tejtermékek előállítása és fogyasztása valóban rosszabb, mint a marhahúsé. Nézzük a tényeket!

Annak érdekében, hogy egy tehén folyamatosan tejet adjon, újra meg újra meg kell termékenyíteni. (Igen, a tehenek, mint az összes többi emlős, a kicsinyeiknek termelik a tejet.) Amint a borjú megszületik, azonnal elveszik az anyjától, hogy a tejet eladhassák. Ha a borjú hím, egy borjútelepre kerül: itt ketrecbe zárják, amely olyan kicsi, hogy mozdulni is alig tud benne, aztán pedig heteken belül levágják. Ha nőstény, belőle is tejelő tehenet nevelnek.

A folyamatos megtermékenyítés és szülés nagy fizikai megterhelést jelent a tehenek számára. Egy tehén természetes élettartama 15-20 év lenne, míg a modern tejfarmokon élő tehenek, a rossz bánásmódnak és az állandó vemhességnek köszönhetően körülbelül csak 4 évig élnek. Amint „kiöregedtek”, a vágóhídra kerülnek, és általában darált marhahúsként végzik.

Nem hiszel nekünk? Nézd meg ezt a 2014-ben, a Mercy For Animals által készített rejtett kamerás felvételt az Andrus Dairy farmról, mely az Egyesült Államok egyik legnagyobb sajtgyárának beszállítója.

A húsmarhák élete szintén nyomorúságos, de a legtöbb nagyüzemi állattenyésztésben tartott állattal szemben, őket általában a szabadban tartják, és csupán 18 hónapos korukban levágják őket. Habár az ő erőszakos haláluk is szomorú és teljességgel felesleges, nekik legalább nem kell több évig tartó fizikai és mentális bántalmazást elszenvedniük, mint nőstény társaiknak.

És a jó hír: ha te is vegánra váltasz, megvonhatod a támogatásodat a kegyetlen állattartó ipartól, miközben élvezheted az ízletes és tápláló növényi alapú étel-alternatívákat.

Eredeti cikk itt