A tejiparnak annyi! Kanadában az új táplálkozási ajánlások egyre kevesebb tejterméket, de egyre több vegán ételt tartalmaznak!

Kanadában felülbírálták a  nemzeti táplálkozási ajánlásokat, s ennek eredménye felháborodást váltott ki a tejipart működtető gazdák körében!

A National Post szerint  a legnagyobb változás az új ajánlásban, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek a növényi alapú fehérjékre, az egészségre gyakorolt pozitív hatásuk miatt. Az új irányelvek majdnem teljesen kihagyják az állati eredetű tejet és sajtokat, a fehérje bevitelre hüvelyeseket tanácsolnak, sótlan magvakat ajánlanak a sajt helyett, és vizet a tej helyett.

A Canada Food Guide környezetet-védelmi szempontokat is figyelembe vesz: a magas növényi alapú, viszont alacsony állati eredetű étrendnek sokkal kisebb a környezetre, illetve klímaváltozásra gyakorolt negatív hatása. Örvendetes látni, hogy az új verzió előnyben részesíti a teljes értékű, minél kevésbé feldolgozott, adalékanyagoktól mentes friss élelmiszereket, szemben a hússal, tojással és tejtermékekkel.

A tej tápértékével kapcsolatban keltett zűrzavar árthat a fogyasztóknak – állítják a bosszús érintettek.

Ez nem az első alkalom hogy  a kanadai kormány a tejipar ellen küzd. Előző évben, a Health Canada, a közegészségügyért felelős minisztérium, figyelmeztető címkék használatát  terjesztette elő az egészségre ártalmasnak vélt élelmiszerekre, melyek nagy arányban tartalmaznak telített zsírsavakat, cukrot és sót. A tejtermelők és a tejipari üzlet érintettei nyilvánvalóan tartanak tőle, hogy termékeik nagy valószínűséggel beleesnek ebbe a kategóriába, és a figyelmeztetés következtében a vásárlók jobban meggondolják, mi kerül a bevásárlókosárba.

A tejiparnak valóban lehet félni valója. A tej és egyéb tejtermékek fogyasztása ténylegesen nincs pozitív hatással az egészségünkre.  Az Egyesült Államokban a telített zsírok első számú forrásai a tejtermékek.

A tejtermékek fogyasztásának hatását 20 tanulmányban is összekapcsolták a prosztata rákkal, míg egy 2006-ban elvégzett harvardi tanulmány szerint, azok a nők, akik nagy arányban fogyasztanak hús és tejtermékeket, 33 százalékkal magasabb kockázatot viselnek rákos megbetegedésre.

Sokkoló tény miszerint azoknál a nőknél, akik tejtermékeket fogyasztanak, 50 százalékkal megnő az esély a mellrákban való elhalálozásra, állítja egy  2013-ban készült tanulmány. Ugyanezen tanulmány szerint, mivel a tej és tejtermékek vemhes/szoptatós tehenektől származna,  kimondottan nagy mértékben tartalmaznak ösztrogén hormont.

Míg a tejipar állítása szerint a tejtermékek jó hatással vannak az erős és egészséges csontozatra, addig a társadalom azon része szenved  a legnagyobb arányban csontritkulástól és medencetájéki törésektől, akik a legtöbb tejet és tejterméket fogyasztják – mondja Tania Winzenberg, vázizomrendszeri epidemiológus, és kollégái.

Ha a tejtermékek fogyasztása okozta megbetegedés magasabb kockázatnak lehetősége nem lenne elég, gondoljunk át ezt: az állatok a tejiparban kimondhatatlan szenvedést élnek át egytől egyig. A tejipari farmokon a tehenek brutális, erőszakos bánásmódban részesülnek, újra és újra kényszerített művi beavatkozással megtermékenyítik őket,  és borzasztó körülmények között élnek. A borjakat születésük után röviddel elszakítják az anyjuktól, a hím borjakat megölik a húsukért, a nőstényeket azért nevelik fel, hogy ugyanúgy kihasználják őket a tejükért. Rövid, szívszorítóan szomorú és szerencsétlen tejipari gazdaságon eltöltött életük rideg halállal vágóhidakon ér véget.

Természetesen a minisztériumi döntések nem befolyásolják a saját vásárlói döntéseinket, –  nem kell erre várni! Egyszerűen vásárolhatunk a tejtermékek helyett jobb alternatívákat, megvonva ezzel támogatásunkat a tejipartól.

A Danon megháromszorozza a növényi alapú üzleti részlegét, az Elmhurst Dairy teljesen vegánra váltott, és sok más tejipari üzlet is elkezdett alternatívákba invesztálni; így sosem volt könnyebb vegánra váltani.

Eredeti cikk itt.

Fordította: Debelyácskó Zsófi