A vegán szaúdi herceg megelégelte a petrai teherhordó állatok kizsákmányolását

A Jordániának komoly bevételeket biztosító petrai turizmus legfőbb vesztesei – a romokból már rég kilakoltatott beduinok mellett – a keserves mindennapi munkára fogott teherhordó állatok. Ha Khaled bin Alwaleed, a vegán szaúdi herceg tervei megvalósulnak, könnyebbé válhat a romvárosban a lovak, szamarak, öszvérek és tevék élete.

Petra romvárosa Jordánia első számú idegenforgalmi nevezetessége. Jó 200 kilométerre van mind Jeruzsálemtől, mind Jordánia fővárosától, Ammantól, s nagyjából félúton a Vörös-tenger és a szír főváros, Damaszkusz között. Nem csoda, hogy már évezredekkel ezelőtt fontos kereskedelmi csomópontnak számított. A sivatagokkal és hegyekkel körülvett, sziklából kifaragott, vízellátási rendszeréről és sírtemplomairól is nevezetes építményrendszer egy beduin törzs, a nabateusok fővárosa volt, a Kr. e. 3. és a Kr. u. 1. évszázad között élte virágkorát. Később a Római Birodalom, majd Bizánc fennhatósága alá került, és a 8. évszázadra elvesztette kereskedelmi jelentőségét, teljesen elnéptelenedett, 1812-ben Johann Ludwig Burckhardt svájci közel-kelet-kutató fedezte fel újra Európa számára.

Az UNESCO 1985-ben fölvette a „rózsaszín várost” a világörökségi listájára, s ezzel nagy lendületet kapott a műemlékegyüttes turisztikai célponttá fejlesztése. A jordán kormány kilakoltatta az életüket a romok között tengető nincstelen beduinokat, és az ezredforduló évében már kereken egymillió turista kereste fel a várost. Bár 2001. szeptember 11-e után visszaesett a turistaforgalom, amióta Petrát az „újabb kori világ hét csodájának” egyikeként reklámozzák az utazási irodák, ismét özönlenek ide a látogatók a világ minden tájáról.

Van azonban egy állatvédelmi szempontból fontos új fejlemény. Khaled bin Alwaleed, a szaúdi királyi család 1978-ban a kaliforniai Stanfordban született tagja 2018. júliusában memorandumot írt alá annak érdekében, hogy javítsa a Petrában élő teherhordó állatok életkörülményeit. A herceg azt szeretné, ha Petrában a jövőben állatok helyett vagy mellett elektromos autók szolgálnák a turisták kényelmét. A hírt a Jordan Times közölte 2018. július 12-én.

A herceg a KBW Investments nevű befektetési cége képviseletében olyan intézkedések bevezetéséről állapodott meg a petrai regionális fejlesztési és turisztikai hatóság (Petra Development and Tourism Region Authority, PDTRA) vezetőjével, Falah Omoush-sal, amelyek rávilágítanak a súlyos állatjóléti problémákra, és a programok segíthetnek abban, hogy a lovak, szamarak, öszvérek és tevék ezentúl emberségesebb bánásmódban részesüljenek.

Az állatokkal való együttérzés iszlám vallási hagyományaiból is táplálkozó programokról Lina Annab turisztikai miniszter kijelentette, hogy azok támogatják a minisztérium állatvédelmi erőfeszítéseit, és megjegyezte, hogy az állatokkal szembeni embertelen bánásmódot Jordániában a törvény bünteti. A helyhatóság és a helyi közösség képviselői is kifejezték abbéli szándékukat, hogy kiveszik a részüket a teherhordókat tehermentesítő intézkedések ellenőrzéséből.

„Szeretném kifejezni szívből jövő hálámat Őfelsége Khalid bin Al Waleed Bin Talal Al Saud hercegnek és mindazoknak, akik az ő nagyszerű szervezetében, a KBW-ben munkálkodnak Jordániában, és példát mutatva nagylelkűségből és jóságból, kinyilvánították készségüket ennek a problémának a radikális megoldására” – nyilatkozta Issa Gammoh, a Turisztikai és Műemlékvédelmi Minisztérium államtitkára.

Rabszolgamunka reggeltől estig a tűző napon

Ez év elején az ismert nemzetközi állatjogvédő szervezet, a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) tárta a világ közvéleménye elé a Petrában dolgoztatott állatok szenvedéseit. A szervezet videókkal és fényképsorozatokkal bizonyította, hogy a gazdák végkimerülésig dolgoztatják és rutinszerűen bántalmazzák négylábú szállítómunkásaikat, a szoros nyergek és hámok okozta sebeiket nem kezelik, és arra sincs gondjuk, hogy a tikkasztó hőségben időnként árnyékba húzódhassanak, olthassák szomjukat.A Khaled bin Alwaleed herceg által aláírt memorandumból nem derül ki, hogy az elektromosautó-program teljes mértékben, vagy csak részben váltja-e ki a teherhordó állatok munkáját. Tudható viszont, hogy a programok keretében Alwaleed támogatást nyújt Petra városának állatpihenők és állatklinikák kialakításához, személyzetük kiképzéséhez. Az állatklinikákat felszerelik minden szükséges eszközzel és technológiával, állatorvosi nyilvántartási rendszert vezetnek be, és minden állat egészségi állapotát rendszeresen ellenőrzik majd.

Tervbe vették, hogy a fuvarozóknak megtiltják a veszélyes útvonalak használatát és korlátozzák a szállítmányok súlyát. Kampányt indítanak az állatjóléti szempontok refelektorfénybe állítására, és szigorúbban betartatják a hatályos állatvédelmi törvényeket. Városszerte itatóállomásokat fognak kialakítani, ahol az állatok friss vízhez juthatnak.

Alwaleed élharcosa az állati jogoknak. Kockázatitőke-társasága, a KBW Ventures révén élen jár több állatjóléti erőfeszítés megvalósításában. Tavaly áprilisban bejelentette, hogy 2020-ra a szaúdi fővárosban létesítenek egy halak nélküli, kegyetlenségmentes, animált, interaktív akváriumot. Emellett ő irányítja azt a munkát, amelynek eredményeként tíz új vegán vendéglő nyílhat a Közel-Keleten. A KBW Ventures cégen keresztül különféle új technológiákba fektet pénzt olyan területeken, mint az építőipar, az automatizáció és a „tiszta hús” előállítása (az állattenyésztést megkerülő, szövettenyésztéses hústermelés). Céljai a Közel-Kelet modernizálása, az állatok szenvedéseinek enyhítése és a hozzájárulás a fenntartható jövő építéséhez.

Felhasznált források:

https://www.livekindly.co/vegan-saudi-prince-khaled-alwaleed-invests-protect-jordan-service-animals-introducing-electric-cars/
http://www.jordantimes.com/news/local/pdtra-kbw-investments-sign-memo-protect-service-animals-petra
https://www.history.com/topics/petra
https://investigations.peta.org/fly-infested-wounds-on-animals-forced-to-carry-tourists-in-petra/

 

Garai Attila