ANIMA – új film a vallások és az állathasználat kapcsolatáról

Az “ANIMA: Animals. Faith. Compassion.” című új rövidfilm rávilágít a vallás és az állathasználat kapcsolatát övező félreértésekre, megkérdőjelezi a téves berögződéseket!
A film 12 különböző vallás jeles képviselőit szólaltatja meg, akik mind felhívják a figyelmet az állatokkal való bánásmód fontosságára és eloszlatják azokat a tévhiteket, amik a saját vallásuk állatokhoz fűződő viszonyát érintik. Keresztény, buddhista, iszlám, Iskon hindu és Vedanta hindu, zsidó, sikhizmita, Brahma Kumaris követő, Bahái hívő, indigenita és dzsainizmita vallásgyakorlók egyaránt megosztják velünk nézeteiket.

A film megkérdőjelezi az emberek és állatok kapcsolatáról való képzeteinket, egy sokkal együttérzőbb világ felé mutatva. Ez az első olyan filmművészeti alkotás, ami ennyi különböző vallás képviselőjét megszólaltatja az állatok, s ezáltal az egész bolygó érdekében. Az alkotók így fogalmaznak: „Reméljük, hogy filmünk segíteni fog, hogy végérvényesen megváltoztassuk azt, ahogyan az emberek az állatokkal bánnak, azáltal, hogy élő, érző, érzelmes, szent lényekként tekintenek rájuk.”
Az előzetesben Dr. Gwynne Guibord tiszteletes, a Guilboard Center alapítója és elnöke beszél a félreértésről, ami a kereszténység húsevéssel való kapcsolatát övezi. A Teremtés könyvében az Úr az állatok és növények feletti uralkodást adta az embereknek – ám ez félrefordítás! Isten valójában az embert a felelősségre és gondoskodásra szólította fel! Ez teljesen megváltoztatja a mondat jelentését.
Jan Creamer az Animal Defenders International elnöke szerint világszerte emberek milliói eredeztetik az állathasználathoz való viszonyukat a vallásukból.
„Sosem volt még ennyire életbe vágó, hogy tisztázzuk a vallási tanításokat illető félreértéseket, amik alapján az emberek indokoltnak, jogosnak, helyesnek látják az állatok kizsákmányolását, – mondja Dr. Lo Sprague az ANIMA-ban. – Az együttérzés minden vallás egyik alapvető motívuma. Itt az ideje mozgósítani ezt a potenciált!”

Nemrég került be a köztudatba az úgy nevezett „tiszta hús” fogalma, amit a vágóhidat sosem látott, laboratóriumokban előállított állati szövetekre használnak. Suzanna Singer rabbi szerint azonban az állati eredetű termékekre semmilyen formában nincs szüksége az emberiségnek.
„Mi úgy hisszük – mondja a rabbi az előzetesben – hogy Isten sosem szánta az állatokat az embernek eledelül. Hiszen az Éden kertben is a növényekre, a fákra, a mezőkre mutatott és azt kínálta fel az embereknek. Állatok elfogyasztásáról szó sem volt.”
Egy 2012-es becslés szerint az emberiség túlnyomó többsége vallásosnak mondja magát. Emiatt a film mondanivalója hatalmas potenciált jelent az állati eredetű termékek csökkentésében!

Eredeti cikk: https://www.livekindly.co/new-vegan-film-anima-could-change-the-religious-misconceptions-about-eating-animals/

Trailer: https://vimeo.com/273811950
https://vimeo.com/272785177

Fordította: Bonifert Anna (bonianna@gmail.com)