Az amerikai Táplálkozástudományi Akadémia legújabb nyilatkozata a növényi étrendről

Az Egyesült Államok Táplálkozástudományi és Dietetikai Akadémiájának 2016-os állásfoglalása szerint a helyesen tervezett vegetáriánus étrend – beleértve a vegán étrendet is – egészséges, tápanyagokban megfelelő, és a betegségek megelőzésében valamint kezelésében egyaránt egészségügyi előnyökkel bír.

A növényi étrend minden életszakaszban ajánlható, a várandósság és a szoptatás ideje alatt éppúgy, mint a csecsemő- és gyermekkorban, a tinédzserek fejlődésben lévő szervezetének, a felnőtteknek, időseknek és az élsportolóknak is. A növényi alapú étrend környezetvédelmi szempontból sokkal kedvezőbb, mint az állati eredetű anyagokat tartalmazó étrendek, hiszen az előbbi kevesebbet használ fel a föld javaiból és lényegesen kisebb környezetterhelő hatással jár.
A vegetáriánusok és vegánok számos betegség terén alacsonyabb kockázattal számolhatnak, ilyen például az isémiás szívbetegség, a kettes típusú diabétesz, a magas vérnyomás, többféle daganattípus és az elhízás. A vegetáriánus és vegán étrendre jellemző alacsonyabb telítettzsír-bevitel és magasabb zöldség, gyümölcs, teljes értékű gabona, hüvelyes és olajos mag fogyasztás (ezek mindegyike gazdag fitotápanyagokban és rostokban) a teljes koleszterinszint és a káros LDL koleszterin alacsonyabb mértékét, valamint kedvezőbb vércukorszint-értékeket eredményez. Ezek a tényezők a krónikus megbetegedések csökkentéséhez járulnak hozzá. A vegánok B 12-vel dúsított élelmiszerekkel vagy táplálékkiegészítőkkel gondoskodhatnak ennek a vitaminnak a beviteléről.
Az Akadémia megállapítja, hogy a növényi étrend nem csak az Egyesült Államokban, de világszerte is terjed. Kormányzati és táplálkozástudományi szervezetek egyre jobban támogatják a növényi eredetű élelmiszerek fogyasztását. Manapság már széleskörű információk állnak rendelkezésre, hogy mindenki eredményesen követhesse a növényi alapú étrendet.

Fordította: Galgóczi Dóra

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27886704