Az Ausztrál Orvosszövetség cikke nyomán terjed a növényi étrend!

Az amerikai orvosi kamara 2017-ben állást foglalt a feldolgozott húsok száműzéséről és helyettük növényi táplálékok kínálásáról a kórházakban és egészségügyi intézményekben. Ezt a tényt megragadva két ausztrál orvos elhatározta, hogy saját országuk gyógyítói gyakorlatába is átültetik az irányvonalat.

Az Ausztrál Orvosszövetség, mely az állam legbefolyásosabb egészségügyi szervezete, kétoldalas közleményt publikált a feldolgozott hústermékek egészségre gyakorolt káros hatásáról. A szerző egy orvosházaspár, a gyermekorvos Heleen, és férje, a szülész-nőgyógyász Alphonse Roex, a dél-ausztráliai Adelaide államból. A házaspár hét évvel ezelőtt ismerkedett meg a növényi étrenddel, és elkezdték kutatni a tudományos hátterét. Ennek kapcsán meggyőződtek róla, hogy a teljes értékű növényi étrend a lehető legjobb választás az emberek egészségének megőrzéséhez, és ezt számtalan vizsgálat alátámasztja. Ők maguk is rengeteg tanulmányt olvastak a táplálkozás és az egészség összefüggéseiről. Ezek mindegyike hitelesen igazolja, hogy a teljes értékű növényi táplálkozás hozzájárul az élettartam növekedéséhez, és csökkenti olyan a krónikus betegségek kockázatát, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a kettes típusú diabétesz és egyes daganat-fajták.
Az orvosházaspár törekvése, hogy ezeket a nyilvánvalóan életmentő táplálkozástudományi tényeket egyre ismertebbé tegyék. Helen arra törekszik, hogy a változás mielőbb bekövetkezzen jó néhány téren: terjedjen a lakosság körében, és jelenjen meg az orvosképzésben is, mert a megfelelő táplálkozástudományi ismeretek jelenleg sajnos még nem képezik részét az orvosi diploma megszerzésének.
Bár az Ausztrál Orvosszövetség még nem adott ki egyértelmű nyilatkozatot a helyes táplálkozási irányról, az viszont tény, hogy az elhízás kezelésével kapcsolatban kimondják, hogy a leginkább egészséges táplálékok, a zöldségek és gyümölcsök vásárlását az államnak támogatnia kéne.
Dr. Heleen és Alphonse Roex tudományos cikkének hatására ausztrál orvosok ezreinek számára egyértelművé válik, hogy mely táplálékokat kell mindenképp törölni az étrendből. Az orvosházaspár szilárd meggyőződése, hogy az egészségügyi szervezetek összefogásával a növényi étrend alkalmazása nem csak az ausztrál orvosok körében, de szerte a világon, orvosi és kormányzati szinten is elterjed.


Forrás: https://www.plantbasednews.org/post/australian-medical-association-publishes-its-first-ever-article-on-plant-based-diets
fordította: Galgóczi Dóra