Veszélyben a biodiverzitás – miért is kellene aggódnom miatta?

Ismert, de nem eléggé hangoztatott tény, hogy a szárazföldi emlősök megoszlása elképesztő mértékben eltolódott a „haszonállatok” irányába, miközben a vadállatok száma drasztikusan lecsökkent, veszélyeztetve ezzel a biodiverzitást. A biomassza 36%-a ember, 60%-a (!) haszonállat, és mindössze 4% a vadon élő állatok aránya.

„Az elmúlt nagyjából 40 évben elvesztettük több mint a felét a bolygó vadvilágának. Biztosan sok ember úgy gondolja, hogy „Mit tett értem a biodiverzitás és miért kellene aggódnom miatta?” Nos, ha nincs egy működő ökológiai rendszer, ami oxigént termel, ami élelmet termel, azt az emberek nem fogják túlélni.” (Részlet az ENDGAME 2050 című filmből – magyar felirat bekapcsolható a beállításoknál.)

Mit tesz az ember? Állatkertekbe „menekíti” a kihalás szélére sodort fajokat, ahelyett, hogy az élőhelyüket védené meg, ahol háborítatlanul élhetnének. Letarolja és felégeti ezeket az élővilágokat, hogy olyan állatoknak termeljen rajta takarmányt, akiket emberi fogyasztásra tartanak és etetnek teljesen gazdaságtalan módon – és feleslegesen.

A természetnek – és így a vadon élő állatoknak – sürgősen vissza kell adnunk a földterületek jelentős részét. Ez az állattenyésztés megszüntetésével érhető el. Lényegesen kevesebb földterületre és vízhasználatra lenne szükség, ha táplálékforrás tekintetében a növénytermesztés felé fordulna az emberiség. Az állattenyésztés miatt égetik fel az esőerdőket. Az állattenyésztés megszüntetésével felszabaduló területek – most még – visszaállíthatók lennének anélkül, hogy az embereknek éhezniük kellene. Az embernek nincs szüksége állati eredetű élelmiszerre, sőt, annak az egészségre nézve káros hatása jelentős terhet ró az erőforrásainkra.

Mit tehetünk egyéni szinten ennek érdekében? Válasszunk növényi alternatívákat: a helyben is megtermő növényi alapanyagok (zöldség, gyümölcs, gabona, diófélék és magvak) végtelen számú kombinációban és feldolgozási módon elkészíthetők, melyekből teljes étrend biztosítható számunkra. Nem kell drága és egzotikus alapanyagokat keresni, a kényelmi termékek pedig (mint a növényi felvágottak, növényi húshelyettesítők, növényi „sajtok” és növényi „tejek”*, stb.) ma már könnyen beszerezhetők az itthoni élelmiszerboltokban is, ha az első hetekben még nincs annyi ötlet vagy kapacitás. És igen, eszméletlen finom édességek is készíthetők csupa növényi összetevőből.

*Bár hivatalosan növényi italnak kell nevezni és a csomagoláson így feltüntetni, ez a lényegen nem igazán változtat: tehéntej helyett fogyasztjuk, de nem a tápértéke miatt, hanem megszokásból. Erről egy korábbi cikkünkben írtunk bővebben.