Cicák vegán koszton?

A kutyáim 3 éve vegánok, de cicáknál azt olvastam, nehezebb a dolog. A Vegan Dog könyvem egyenesen károsnak tartja. De nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy tehenek, csibék, malackák, báránykák leölését támogatom nap mint nap, amikor kaját veszek életem szerelmének, Marcinak és az épp aktuális ideiglenes cicuknak. Nyáron rendeltünk külföldről egy jókora zsák AmiCat vegán cicaeledelt. Szerették és jól voltak tőle, Marcinak csináltattunk vérképet is két hónap után és teljesen okés volt. A minap pedig megismerkedtem egy lánnyal, akinek a cicája 2 éve vegán tápot kap, és vannak barátai, akik már 5-6 éve etetik így a cirmosokat és teljesen jól vannak. Dharmi volt olyan kedves és mesélt nekem a cicaetetési dilemmájáról és tapasztalatairól:

„2 évvel ezelőtt bedobtak az udvarunkba egy kismacskát. A szomszéd néninek rengeteg macskája volt, férjemmel meg is beszéltük, hogy neki nem nagy ügy, majd ő befogadja. Ám ő érdekes módon teljesen megmakacsolta magát, és közölte, hogy ezt a cicát ő nem fogadja be, a mi macskánk kell, hogy legyen és kész.  Ekkor kezdődött a dilemmázás: A macska húsevő állat. Mi pedig több mint 20 éve nem eszünk húst és az a meggyőződésünk, hogy nem csak a hús elfogyasztása, de a megvásárlása és főzése is ugyanolyan karmával jár.

 

Információ vadászatba kezdtem az interneten: Lehet egy macska vegetáriánus? Taurin nélkül a macska megbetegszik, de taurin csak a húsban van. Ha nem adok neki, akkor felelőtlen gazdi vagyok, vagy egyenesen állatkínzó? Tovább kutattam. Kiderült, hogy a húsos tápszerekben sincs elég taurin, mert azokat általában rossz minőségű vágóhídi melléktermékből állítják elő, így a megfelelő mennyiség eléréséhez szintetikus pótlást alkalmaznak.  Szóval, ha a húsos tápszerben a létfontosságú összetevők szintetikusan adagoltak, akkor mi lehet a baj azzal, ha ezeket a szintetikus összetevőket növényi alapanyagokhoz adják?

Ráadásul a természetben a ragadozók elsőként a zsákmányállat bensőségeit fogyasztják el, hogy ők is hozzájuthassanak az előemésztett, számukra is nélkülözhetetlen növényi összetevőkhöz. Továbbá -végső önmegnyugtatásként – azt gondolom egy macska még mindig szerencsésebb egy húsellenes gazdával, mint ha gazdátlanul, az utcán kóborolva kellene megküzdenie a mindennapi betevőért. Így billent lassan a mérlegem ide-oda, mígnem megegyeztem magammal, hogy megpróbáljuk a macsek vegetáriánus  táplálását megoldani.

 

Egy barátnőm segítségével találtunk egy céget, amely vegán macskatápot is forgalmaz. Igaz nem kis hazánkban, de korrekt áron szállít ide is.  A kismacska közben átesett a névadó ceremónián, és a Szőrmók nevet kapta. Ezüst kolloidos szemápolásnak köszönhetően megszabadult a „szakirodalom” nagy része szerint gyógyíthatatlan vagy legalábbis csak hosszas antibiotikumos kezeléssel gyógyítható macskaherpesztől. Elmondtam neki, hogy nálunk otthonra talált, de nem fogunk neki húst adni. Ha ragaszkodik hozzá keressen másik gazdit, vagy vadásszon.

 

Szőrmók azóta is velünk van.  A megszokott tápja mellett, imádja a főzelékeket, lencsét, mungó babot, főleg, ha egy kis céklapor is van benne. Állatorvos rendszeresen ellenőrzi, életerős, egészséges, vérképe tökéletes.

Minden este a kapunkkal szemben lévő fán várja, hogy hazaérjünk és hangos nyávogással köszönt minket. Neki köszönhetően sok állatbaráttal ismerkedtem meg, sok új tevékenységbe kezdtem, és azt hiszem passzív állatvédőből lassan aktív kategóriába lépek elő, de ez már egy másik téma, másik történet…..”

Bevált vegán cicatápok:

Benevo cicatáp

AmiCat cicatáp

Vegetarian versus Meat-Based Diets for Companion Animals.