Vegye észre az egészségügy az „állatipar” veszélyeit!

(Fotó: Vágóhíd Franciaországban. A növekvő húsfogyasztás az egész világon súlyos éghajlati és egészségügyi következményekkel jár. Forrás: Xavier Leoty/AFP – Getty Images)

Az Egészségügyi Világszervezetnek a nagyüzemi állattenyésztést globális egészségi és környezeti kihívásként kell kezelnie egy több mint 200 tudós aláírásával megjelent nyílt levél szerint. Tovább…

A növényi alapú táplálkozás egészségi, környezeti és gazdasági hatásainak modellezése

Számos elemzés mutat rá a növényi alapú étrendek egészségi és környezeti előnyeire. Az USA Tudományos Akadémiájának folyóiratában 2016-ban publikált közlemény régióspecifikus globális modellben számszerűsíti néhány hipotetikus étrendi változás táplálkozási kockázati tényezőkre gyakorolt és karbonemissziós hatásait. Az elmozdulás a növényi étrend felé a halálozásban 6–10%-os, a mezőgazdasági üvegházgáz-kibocsátásban 29–70%-os csökkenést hozhatna a referencia-forgatókönyvhöz képest 2050-ig. Tovább…

Moby bebizonyítja, hogy a vegán étkezés olcsó

A luxus – és gyakran drága – növényi alapú ételek megjelenésével párhuzamosan sok, veganizmusra nyitott embert tart vissza az a félelem, hogy a növényi alapú étkezés túl drága. Hogy megcáfolja ezt a tévedést, a vegán híresség Moby megmutatta, hogy milyen olcsó is lehet a növényi alapú táplálkozás. Tovább…

ANIMA – új film a vallások és az állathasználat kapcsolatáról

Az “ANIMA: Animals. Faith. Compassion.” című új rövidfilm rávilágít a vallás és az állathasználat kapcsolatát övező félreértésekre, megkérdőjelezi a téves berögződéseket!
A film 12 különböző vallás jeles képviselőit szólaltatja meg, akik mind felhívják a figyelmet az állatokkal való bánásmód fontosságára és eloszlatják azokat a tévhiteket, amik a saját vallásuk állatokhoz fűződő viszonyát érintik. Keresztény, buddhista, iszlám, Iskon hindu és Vedanta hindu, zsidó, sikhizmita, Brahma Kumaris követő, Bahái hívő, indigenita és dzsainizmita vallásgyakorlók egyaránt megosztják velünk nézeteiket. Tovább…

Ökolábnyomunk csökkentésének legegyszerűbb és legnagyszerűbb módja: a hús és a tejtermékek elhagyása

A máig legnagyobb vizsgálat rámutat a tenyésztett állatállomány hatalmas ökolábnyomára. Bár az elfogyasztott kalóriák mindössze 18%-át teszik ki az ebből származó élelmiszerek, a mezőgazdasági területek 83%-át állattenyésztésre használjuk. Tovább…

A vegán szaúdi herceg megelégelte a petrai teherhordó állatok kizsákmányolását

A Jordániának komoly bevételeket biztosító petrai turizmus legfőbb vesztesei – a romokból már rég kilakoltatott beduinok mellett – a keserves mindennapi munkára fogott teherhordó állatok. Ha Khaled bin Alwaleed, a vegán szaúdi herceg tervei megvalósulnak, könnyebbé válhat a romvárosban a lovak, szamarak, öszvérek és tevék élete.

Tovább…

Az állatok morális státusza: a fajizmus pszichológiája felé

Az állatok morális státusza: a fajizmus pszichológiája felé

A fajizmus (specieszizmus) filozófiai értelemben azt jelenti, hogy különböző fajok képviselőinek – faji hovatartozásuktól függően – különböző morális értéket tulajdonítunk. Az Oxfordi Egyetem Kísérleti Pszichológiai Intézetének és Gyakorlati Etikai Központjának munkatársai öt vizsgálatban kimutatják, hogy a pszichológiai értelemben vett fajizmus mérhető és stabil konstruktum, amelynek nagy interperszonális különbségei párhuzamosságot mutatnak az előítéletek más formáival, és képesek előre jelezni a való életbeli döntéseket és viselkedést.

Journal of Personality and Social Psychology, 2018

Tovább…

Amerikában megjelentek a zöldséghentesek

A zöldséghentes ötlete 2010-ben egy new york-i vacsorán született meg. Egy installáció-művész, Jennifer Rubell, és barátja, Mario Batali, aki híres séf, arról beszélgetett, hogy a boltokban lehetne egy zöldség szakértő is, mint ahogy van sajtos ember vagy hentes. Az ötlet zseniális.

Az ötletből valóság lett, a Whole Foods New York-i üzlete tavaly munkába állított egy zöldséghentest, és azóta sorra terjed ez a szolgáltatás az észak-amerikai prémium szupermarketekben. Tovább…

Vegán Étkezdék Budapesten

Vegetáriánus helyek
  • Napos Oldal
    VI. kerület, Jókai utca 7.
  • Atma Center
    V. kerület, Üllői út 6.
  • Hummusz bár
    XIII. kerület, Hollán Ernő utca 6.
    V. kerület Alkotmány utca 20.
További listákat ezeken az oldalakon is találsz:
www.veganorigo.hu

Összefüggések az állatifehérje-fogyasztás és egyes betegségek között – Orvostovábbképző Szemle, 2018. április.

Szabó Zoltán,1 Simon Sarolta,2 Gubicskóné Dr. Kisbenedek Andrea,3 Szekeresné Dr. Szabó Szilvia,3 Ungár Tamás Lászlóné Dr. Polyák Éva,3 Dr. Figler Mária4
1 Táplálkozástudományi szakoktató, 3 egyetemi adjunktus, Pécsi Tudományegyetem, Egészségtudományi Kar, Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet
2 Dietetikus, Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai Centrum
4 PhD, egyetemi tanár, Pécsi Tudományegyetem, Egészségtudományi Kar, Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet és Általános Orvostudományi Kar, II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai Centrum
Levelezési cím: zoltan.szabo@etk.pte.hu

Az állati eredetű fehérjeforrások majdnem a teljes lakosság étrendjében szerepelnek, általában naponta több alkalommal is. Szükségesnek, természetesnek és magától értetődőnek tűnik ezeknek az élelmiszereknek a napi fogyasztása. Mégis, egyre több tudományos bizonyíték enged arra következtetni, hogy az állati eredetű táplálékok fogyasztása hozzájárulhat számos civilizációs megbetegedés kialakulásához, illetve súlyosbíthat már kialakult betegségeket. A cikk a teljesség igénye nélkül igyekszik felhívni a figyelmet arra a növekvő mennyiségű kutatási eredményre, amely segít tisztázni az összefüggéseket a táplálkozás és a civilizációs betegségek között. Tovább…