Dán politikusok veganizmussal harcolnak a klímaváltozás ellen

Dán parlamenti képviselők egy csoportja belevág egy 22 napos vegán kihívásba.

A Metro írja:
Uffe Elbæ, az Alternatív Párt vezetője:
„Kétségtelen, hogy ez egy nagy kihívás lesz, de úgy vélem, hogy egyben jó móka is, és egyértelműen a környezet javára fog válni. A nyugati élelmiszer termelésnek hatalmas „klíma lábnyoma” van. Politikai intézkedésekre van szükség s én fontosnak tartom, hogy mi politikusok tegyük meg az első lépéseket és elindítsuk a párbeszédet.”
Maria Gjerding, a Vörös-Zöld Szövetség Párt környezeti titkára:
„Egyéni és politikai szinten is cselekednünk kell, hogy felhívjuk a figyelmet a klímaváltozással járó komoly problémákra. 22 napnyi vegánság önmagában nem fogja megmenteni a világot, viszont egy nagyszerű lehetőség, hogy ráirányítsuk a figyelmet arra, hogy a nyugati társadalmak mennyi állati eredetű terméket fogyasztanak és hogy ez mekkora környezeti és állatjóléti problémákat okoz.”
Az ország lépéseket tett, hogy népszerűsítse a növényi alapú fehérjéket. Tavaly, a Dán Etikai Tanács javasolta a kormánynak, hogy – csökkentendő a vörös hús fogyasztást – vessen ki klíma adót a vörös húsokra, ezzel is küzdve a klímaváltozás ellen.
Nem titok, hogy a húsfogyasztás szörnyű hatással van a környezetre – idén a Föld Napján (április 22-én) a Google megváltoztatta a logóját és azt ajánlotta, hogy válasszuk a növényi élelmiszereket a hús helyett.
Ingyenes vegán kezdő csomagokat számos szervezettől kaphatunk:
– Physician Committee for Responsible Medicine („Felelős Orvoslás Orvosi Bizottsága”)
– PETA
– Mercy for Animals („Irgalom az Állatoknak”)
– Friends of Animals („Állatbarátok”)
– Action for Animals („Tegyünk az Állatokért!”)
– Vegan Outreach („Vegán Előretörés”)

Eredeti cikk