Évértékelés 2020

A 2020-as év – sok más szervezethez hasonlóan – számunkra is a nagy tervek és az elmaradt megvalósítások éve volt több szempontból. Visszatekintve azonban nem lehet okunk keserűségre, meglehetősen tevékenyen telt az elmúlt esztendő a megváltozott körülmények ellenére is. A tavaszi bizonytalan helyzet miatti tehetetlenséget idővel felváltotta az ötletelés, az alkalmazkodás, a megújulás és a tenni akarás. Nem unatkoztunk tehát ebben az évben sem.

A február közepén – a tagok egybehangzó igényének megfelelően – megújuló elnökséggel csapatunk számos szemléletformáló eseményt és informatív, figyelemfelkeltő, egyben segítő, támogató kommunikációt magába foglaló megjelenést tervezett. Bízunk benne, hogy a következő év(ek)ben lesz lehetőségünk az elmaradt alkalmakat is bepótolni, és egyre több embernek és állatnak segítséget nyújtani egy etikusabb, egészségesebb, fenntarthatóbb, tisztább, élhetőbb világért.

Március 14-re meghívást kaptunk az ÉLI (Égigérő Lándzsás Útifű) Egyesület biatorbágyi konferenciájára, melynek témája a „Természeti környezet megbecsülése, méltóságának visszaállítása Biatorbágyon” lett, és amelynek keretében a Vegán Állatvédelem Egyesület lehetőséget kapott egy kóstoló megtartására a konferencián résztvevők számára, növényi alapanyagokból készített krékerek, pogácsák, mártogatósok és növényi pástétomok, szendvicsek, valamint sütemények és édességek kínálásával. A rendezvényt az ÉLI a március 16-án életbe lépett korlátozások miatt végül nem tarthatta meg.

Sajnos a 2020. március 21-re tervezett Vegán Palacsinta Bajnokságot is el kellett halasztanunk. Először őszre terveztük áthelyezni az időpontot, azonban a kialakult helyzet miatt később ezt is elvetettük. A résztvevők számára összegyűjtött, díjazásnak szánt ajándékokat egy virtuális palacsinta bajnokság rögtönzésével kisorsoltuk és a nyereményeket eljuttattuk a szerencsés játékosokhoz. Bízunk benne, hogy 2021-ben már meg tudjuk rendezni, megfelelő körülmények között, ahogy ezelőtt minden évben.

Május 9-re volt betervezve a MAVEG – Magyar Vegán Egyesület-tel közösen megszervezett „Összezöldülés” elnevezésű esemény, mely egy nemzetközi vegán közösségépítő megmozdulás hazai eleme, és az ország több pontján egyidőben lett volna megtartva. Budapesten ezt egy piknik keretében álmodtuk meg, mely sajnos szintén elmaradt.

Ugyanezen a napon viszont megvalósult a Delfinmosoly – Tények & tévhitek a delfináriumok világáról Facebook oldal eseménye, a Szelfizz a delfinek szabadságáért!, az Empty the Tanks nemzetközi online esemény keretén belül, amelyhez mi is csatlakoztunk és bátorítottuk követőinket, hogy ezt ők is tegyék meg, a rabságban tartott delfinekre irányítva a világ figyelmét néhány napon keresztül.

Nyár elején kerestek meg – több más szervezet mellett – minket a Szolgalelkű Óriások című magyar dokumentumfilm készítői, figyelmünkbe ajánlva alkotásukat, mely a délkelet-ázsiai elefántturizmus témakörét mutatja be.

Állásfoglalásuk – mellyel teljes mértékben azonosulni tudunk – egyértelmű: az elefántlovaglásnak, az elefánt show-knak hatalmas ára van, amit az állatok fizetnek meg. De létezik etikus módja annak, hogy kapcsolatba kerüljünk ezekkel a lenyűgöző óriásokkal, a filmből ennek módja is kiderül. Facebook oldalunkon több posztban foglalkoztunk a filmmel és annak ajánlásával.

Június 20-án megtartottuk az első online Kezdő Vegán Klubot, amit október 17-én még egy alkalommal megismételtünk. Kezdő Klubunk éveken át rendszeresen megrendezésre került egy budapesti vegán cukrászdában, amelynek keretén belül a témával ismerkedők vagy a vegán életmódot éppen elkezdők hallgathatták meg gyakorlott vegánok tapasztalatait, kérdezhettek tőlük bármilyen, a vegán életmóddal

kapcsolatos témában, vagy kérhették segítségüket felmerült problémáik megoldásában. Nem utolsósorban közösségépítő szerepe is volt ezeknek az eseményeknek. Többen jelezték felénk (akik régebb óta vegánok és évekkel ezelőttről ismernek minket), hogy lenne igényük egy amolyan Öreg Vegán Klubra is. 🙂 Idén először próbáltuk ki az online klubot, szereztünk tapasztalatot ezen a téren, és körvonalazódik ezeknek a kluboknak a megváltozott körülményekhez igazodott folytatása is.

Vegán Piknik 2020-ban

Július 19-én rendezhettük meg a 2020. évi első szabadtéri eseményünket, a Vegán Pikniket Budapesten, melyet ebben az évben rendhagyó módon csak egy további követett augusztus 29-én. Mindkét alkalommal a reméltnél többen vettek részt az eseményeinken, melyek jó hangulatban, kiváló időben zajlottak, és a régről ismert arcok mellett minden alkalommal voltak új érdeklődők is.

Augusztus közepén részt vettünk a Conference on Animal Rights in Europe (CARE) online nemzetközi konferencián, amely Európa állatjogi csoportjainak és szervezeteinek kapcsolódását és inspirálódását hivatott segíteni. Számos ötletet és hasznosítható technikát tanultunk az ott látottak-hallottak során, melyet igyekszünk átültetni a saját gyakorlatunkba. Ezek között vannak azonnal alkalmazhatók és hosszú távon megvalósíthatók is.

Szeptember 12-13-án részt vettünk a West End tetőteraszán megrendezett kétnapos Vegan Weekend Market-en a Vegan Sunday Market jóvoltából, ahol saját info-standdal települtünk ki, hogy az érdeklődőkkel elbeszélgessünk, és az Egyesület munkáját velük megismertessük. Ennek érdekében vegán témákkal és állatvédelemmel kapcsolatos tájékoztató anyagok, szórólapok voltak kihelyezve az asztalunkon.

Emellett megtekinthetők voltak a weboldalunkról (www.veganallatvedelem.hu) online is letölthető „Vegán Világ” című magazinunk korábbi nyomtatott példányai, valamint az Állatbarát Kvíz, amit az érdeklődők önállóan vagy velünk együtt kitöltve, majd ezt közösen átbeszélve számos érdekességet megtudhattak a kvízben szereplő fajokról, mint a tyúk, sertés, szarvasmarha, stb. Ez a program gyermekek körében (szüleikkel együtt kitöltve) is nagyon népszerű volt.

Szeptember 19-én lett volna az év – számunkra – egyik fő eseménye, a Székesfehérvárra tervezett, a Fehérvári Civil Központ által megszervezett Vegán Vásár, amelynek része lett volna az Egyesületünk tagjai és Egyesületünk által meghívott vendégelőadók, szakértők előadássorozata. Sajnos a rendezvény rajtunk kívülálló technikai okok miatt ebben a formában végül nem kerülhetett megtartásra. Továbbra is terveink között szerepel az előadássorozat eljuttatása az ország több pontjára, ebben partnerre is találtunk, és bízunk benne, hogy a megvalósítás ezután már nem ütközik akadályokba.

Szeptember 20-án a soron következő taggyűlésünk résztvevői megerősítették, hogy a 2020-ban kitűzött célok az Egyesület alapításkori céljaival harmóniában vannak, és a már vállalt feladatok mellett további izgalmas tervek körvonalazódnak a jövőre vonatkozóan.

Október 05-én részt vettünk az első budapesti Állatvédelmi Kerekasztal online beszélgetésen, ahol első körben a vadállatok cirkuszi szerepeltetésének kérdéskörére hívtuk fel a figyelmet (tekintetbe véve, hogy mostanra az Európai Unió majdnem összes államában betiltásra kerültek a vadállatokat használó cirkuszi műsorok, vagy már tervezik a betiltásukat). Továbbá szót emeltünk a tűzijáték és pirotechnikai eszközök használatának betiltásáért, megemlítve, hogy ezek nem csak a társállatainknak okoznak indokolatlan stresszt és veszélyhelyzetet, hanem a főváros területén vagy ahhoz közel élő madaraknak és kisebb-nagyobb vadállatoknak is, mindamellett, hogy ezeknek az eszközöknek a környezetszennyező hatása is kimutatható.

Békés demonstráció az Állatok Világnapja alkalmából Budapesten

Október 10-én, egy héttel az Állatok Világnapja után, de ebből az alkalomból rendezte meg éves nagy békés felvonulását az Együtt az Állatokért és a Földért közösség Budapesten, melyhez több más szervezet (kiemelten a Vegán Aktivisták Magyarország csapata) mellett Egyesületünk is csatlakozott. A Chelemen Paula által improvizált zenei kísérettel még szebbé tett békés demonstráció során a Deák tértől a Fővám térig sétáltunk el figyelemfelkeltő táblákat és szervezeteink zászlóit tartva, hogy felhívjuk az emberek figyelmét az állatok helyzetére és a környezetünk drámai pusztulására, melyeket az emberiség maga okoz. A Fővám téren három felszólaló között Egyesületünk képviselője is rövid beszédet mondhatott, mely lehetőségért hálásak vagyunk a szervezőnek.

2020. október 15-én nézőként részt vettünk a TEDxDanubia maratoni online előadásán, melynek során a nemzetközi TEDxCOUNTDOWN részeként hazai és külföldi előadók beszédeit és prezentációit ismerhettük meg a klímavészhelyzet szinte minden aspektusában. Az elhangzottakkal kapcsolatban megfogalmaztuk észrevételeinket, kiemelve, hogy – véleményünk szerint – kevés hangsúlyt kapott az egyéni szinten egyik legkézenfekvőbb és azonnal kivitelezhető megoldás, nevezetesen a növényi étrend, kitérve a jelenlegi, nem fenntartható és morálisan erősen megkérdőjelezhető gyakorlatra mind az állattenyésztés és ipari halászat, mind az azokkal összefüggő, ártó környezeti és egészségügyi hatások tekintetében. A TEDxDanubia rendkívül konstruktívan fogadta a meglátásainkat, melyek részben segítségére is lehetnek a 2021-ben megrendezésre kerülő, következő konferencia témáinak meghatározásában. Ehhez a MAVEG is felajánlotta együttműködését, amennyiben szükség lenne rá.

Október 26-án meghívottként vettünk részt a Budapesten megrendezett gyertyagyújtáson, amelyet az Együtt az állatokért és a Földért közösség a Vegán Aktivisták Magyarország csapatával együttműködve szervezett a nyáron meghalt két cirkuszi elefánt emlékére, valamint a velük történtek teljes körű kivizsgálását és a vadállatok cirkuszi szerepeltetésére vonatkozó szabályok módosítását követelve. A rendelkezésre álló rövid szervezési idő ellenére megható és informatív megemlékezés zajlott a Kossuth téren.

Gyertyagyújtás és békés demonstráció a fogvatartott vadállatok szabadságáért

Ugyanezzel a két csapattal csináltunk végig az ezt követő napokban egy online kampányt a fenti esettel kapcsolatban (is) benyújtott határozati javaslat sorsának figyelemmel kísérésével egybekötve. A javaslat nem csak a vadállatok cirkuszi használatának tiltására és annak indoklására tért ki, hanem a cirkusz utáni életre is: gondoskodni kell ezeknek az állatoknak az elhelyezéséről, hogy természetüknek a lehető legjobban megfelelő körülmények közé kerülhessenek, és életük hátralévő részében ne kelljen megdolgozniuk a puszta létezésükért. Célunk annak megmutatása volt, hogy mennyien vagyunk társadalmunkban, akik helytelennek tartják az állatos cirkuszok működését, akik úgy gondoljuk, hogy az állatoknak semmi keresnivalójuk nincs a cirkuszokban. Eredetileg egy újabb békés felvonulást szerettünk volna szervezni, ám ebben az időszakban ez lehetetlennek bizonyult.

Ezért az Együtt az Állatokért és a Földért közösség megalkotott négy profilkép keretet, amelyet az online demonstráció résztvevői beállíthattak a saját profiljukon, így jelezve az elkötelezettségüket az ügy mellett. Emellett informatív és érzékenyítő tartalmakat tettünk közzé az eseménynél, melyben közérthetően magyaráztuk el, mi a gond a vadállatok fogva tartásával és mutatványokra kényszerítésével, valamint hogy milyen megoldások jöhetnek szóba ennek megszüntetésére.

A tavalyi év őszén néhány héten keresztül Egyesületünk és a MAVEG önkéntesei egy csapatot alkotva dolgoztak az ENDGAME 2050 című ismeretterjesztő film magyar nyelvű feliratozásának elkészítésén.

(a lejátszási beállításoknál kiválasztható a magyar nyelvű felirat)

Ugyanezen időszak alatt kivételesen anyagi segítségben részesítettük a Hangya Közösség Örökotthon Melegedő projektjét, melynek célja egy fűthető/hűthető konténerépület teljeskörű átalakítása, berendezése, és egy, a Hangya Közösség által kijelölt menhely (Ugatlak Alapítvány Kisvárda) telephelyén történő elhelyezése volt, idős vagy műtét után lábadozó menhelyi kutyák részére.

November 5-én részt vettünk az MTVSZ – Magyar Természetvédők Szövetsége / Föld Barátai Magyarország által szervezett, Bólints rá! online beszélgetés-sorozat aktuális eseményén, melynek során az Életigenlő társadalmat és gazdaságot! petíció négy területén lehetséges konkrét lépéseket vizsgáltuk meg egyéni, közösségi és döntéshozói szinten. Ezen az eseményen a három előadást követően részt vettünk a csoportos beszélgetésen is, felvetve a növényi étrendet, mint lehetséges megoldást, az egészségre és környezetre gyakorolt kedvező hatásait is megemlítve.

December 9-én a MAVEG-gel együtt vettünk részt szintén az MTVSZ – Magyar Természetvédők Szövetsége által szervezett Heti egy húsmentes nap az intézményi étkeztetésben online konferencián.

Honlapunkon 2020 során önkénteseink jóvoltából két saját interjút/írást tettünk közzé és két további idegen nyelvű cikket/tanulmányt fordítottunk magyar nyelvre. Átszerveztük, és ezzel könnyebbé és gyorsabbá tettük az önkéntességre való jelentkezést.

A közösségi médiában a Facebook-on napi rendszerességgel tettünk közzé saját és átvett tartalmakat egyaránt, emellett az Instagram-on is igyekeztünk egyre több informatív és érzékenyítő tartalmat megjelentetni. A posztoknál az év folyamán sorra vettük a releváns világnapokat, belekóstoltunk a „Tudtad?” tematikába, és persze reagáltunk a hazai és nemzetközi hírekre is. A közzétett témák megosztásakor és a kapott hozzászólások megválaszolásakor törekedtünk a hozzánk illő, lehetőleg szelíd hangnemre és stílusra.

Év vége felé újra hangsúlyt kapott a „Vegán Világmagazinunk szerkesztése. Várhatóan 2021 első felében megjelenhet a kiadványunk következő száma, immár új köntösbe bújva.

Ebben az évben is fordultak hozzánk néhányan egyéni segítségkérésekkel emailben vagy Facebook üzenetben. Bár feladatunk elsősorban a szemléletformálás, és állatmentést a gyakorlatban erre alkalmas infrastruktúra és személyzet/önkéntesek hiányában nem tudunk végezni (nem is szerepel a vállalt tevékenységeink között), ezekre a megkeresésekre minden esetben reagáltunk és lehetőségeinkhez mérten segítettünk, vagy az erre szakosodott szervezetekhez irányítottuk. Tagjaink a szervezettől és egymástól függetlenül befogadnak és gondoznak mentett vagy gazdátlan állatokat, mindenki az egyéni erőforrásai mértékéig.

Érdekesség még, hogy Egyesületünk tagjai közül néhányan megoszthatták saját történetüket a Kertész Róbert Tibor által megálmodott és 2020 év végén kiadott „Vegán életek – 76 vegán élettörténetcímű könyvben. Ennek a könyvnek a népszerűsítését a saját felületeinken mi is felvállaltuk, hogy ezáltal még több emberhez eljuthassanak valós történetek a vegán életmódot vagy

növényi étrendet választók eddigi tapasztalatairól, segítve ezzel a még bizonytalankodókat a döntés meghozatalában, illetve a kezdeti nehézségeken való átlendülésen az egészségesebb, békésebb és környezettudatosabb jövőhöz vezető útjukon.