Francia orvosok, egészségügyi szakemberek felhívása

Több mint negyven francia orvos, dietetikus, táplálkozási szakértő és betegápoló sürgeti, hogy az illetékes francia szervezetek – sok más ország élelmezési hatóságaihoz és dietetikai szervezeteihez hasonlóan – teljes értékűnek és egészségesnek ismerjék el a növényi alapú táplálkozást. Az állásfoglalást  a France Soir tette közzé 2017. október 25-én.

Kevesen tudják, hogy számos ország hivatalos táplálkozási ajánlásai egészségesnek és megfelelőnek ismerik el a vegán/növényi alapú táplálkozást. A meglévő tudományos konszenzusra támaszkodva ezek az ajánlások a hüvelyeseket, a dióféléket/olajos magvakat és a szója alapú termékeket ugyanúgy a „fehérjében gazdag élelmiszerek” közé sorolják, mint „a húst, a halat vagy a tojást”. Emellett a növényi eredetű, kalciummal dúsított tejszerű italokat a „tejtermékek és helyettesítőik” elnevezésű csoportba utalják. Vonatkozik ez többek között a szomszédos Belgium ajánlott táplálkozási piramisára is.

Az Egyesült Államokban működik a világ legnagyobb, dietetikusokat tömörítő szervezete: az Academy of Nutrition and Dietetics mintegy 67 000 táplálkozási szakértőt tart számon soraiban. Ez a szervezet 1987 óta foglalkozik a kérdéssel, és állásfoglalása szerint „a vegetáriánus táplálkozás helyesen kivitelezett formái, beleértve a növényi alapú táplálkozást, egészségesek, biztosítják a megfelelő tápanyagbevitelt, és előnyösek lehetnek bizonyos betegségek megelőzésében és kezelésében. A helyesen összeállított vegetáriánus étrend bármilyen élethelyzetben megfelelő, beleértve a várandós nőket, a szoptató nőket, a csecsemőket, a gyermekeket, a serdülőket, valamint a sportolókat.” Például a Brit Táplálkozási Alapítvány (British Nutrition Foundation) megállapítja, hogy „az Egyesült Királyságban vegetáriánus és vegán étrenden élő gyermekek körében folytatott vizsgálatok kimutatták, hogy ezek a gyermekek normális ütemben növekednek és fejlődnek.

A növényi étrend megfelelő voltát és előnyeit több más szervezet mellett az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma, a Kanadai Dietetikai Társaság, az Ausztrál Országos Egészségügyi és Orvoskutatási Tanács és az Egyesült Királyság Országos Egészségügyi Szolgálata is kinyilvánította. A portugál közegészségügyi hatóság azt is kifejtette, hogy „a vizsgálatok nemcsak a növényi táplálékok rendszeres fogyasztásának fontosságára világítottak rá, hanem arra is, hogy a kizárólag növényi eredetű termékekből álló étrend legalább ugyanúgy vagy jobban szolgálja az emberi egészséget, mint más étrendek.” Megkülönböztetett figyelmet kell fordítani a D3-vitamin és különösen a B12-vitamin megfelelő bevitelére. Míg a D3-vitaminnak vannak növényi forrásai, addig a B12-vitamint csak bizonyos mikroorganizmusok termelik, amelyek ma már laboratóriumban is tenyészthetők. A világszerte baktériumtenyészetekben termelt B12-vitamint különféle táplálékkiegészítőkhöz adják hozzá, és nagyrészt az állattenyésztésben használják fel. Semmi akadálya annak, hogy a vegán étrend követői közvetlenül vegyék magukhoz a laboratóriumi tenyészetekben előállított B12-vitamint.

E célra táplálékkiegészítők és B12-vel dúsított élelmiszerek is kaphatók, amelyek a kiegyensúlyozott vegán táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek. A csecsemők számára a hosszan tartó anyatejes táplálás ajánlható, vagy növényi fehérjéket tartalmazó, az 1., illetve 2. korcsoport igényeinek megfelelő csecsemőtápszerek adása 4–6 hónapos korig.

Alulírottak – orvosok, dietetikusok, egészségügyi szakemberek – felhívást intézünk a francia Egészségügyi Minisztériumhoz: nyilvánítsa ki, hogy a vegán/növényi alapú táplálkozás minden életkorban megfelelő, és szerepeltesse azt – előnyeivel, megkötéseivel, valamint a fehérjék és ásványi anyagok növényi eredetű forrásaival együtt – az olyan hivatalos kiadványainak frissített változataiban, mint az országos táplálkozás-egészségügyi program (Programme National Nutrition Santé, PNNS) vagy a hivatalos táplálkozási piramisok.

Ezenkívül felhívjuk a médiát, hogy fordítsanak figyelmet a lehetséges érdekellentétekre, amelyek befolyásolhatják azoknak az egészségügyi szakembereknek az álláspontját, akik a hasábjaikon vagy a hullámhosszaikon a vegán táplálkozással kapcsolatban véleményt nyilvánítanak, és követeljék meg ezektől a szakemberektől, hogy tudományos adatokra és azok megjelölt forrásaira alapozzák a véleményüket.

 

Az aláírók (betűrendben):

Catherine Amadoro, betegápoló

Dr. Christophe André, orvos, pszichoterapeuta, pszichiáter, a Párizsi Egyetem tanára

Malaury Aye, dietetikus, táplálkozási szakértő

Emeline Bacot, dietetikus, táplálkozási szakértő

Perrine Bellanger, dietetikus

Dr. Jérôme Bernard Pellet, orvos, táplálkozási szakértő

Loïc Blanchet-Mazuel, általános orvos

Killian Bouillard, sporttudományi doktor, táplálkozástudományi oktató

Yulia Brancart-Stepanenkova, dietetikus

Dr. Ludivine Buhler, általános orvos

Dr. Alexandre Chan, gyógyszerész doktor

Stella Choque, vezető betegápoló

Marica Concilio, táplálkozási szakértő

Maelle Cravero, kórházi geriáter, belgyógyász, neurológus

Marjorie Crémadès, dietetikus, táplálkozási szakértő

Dr. Sébastien Demange, általános orvos

Dr. Denis Del Nista, oxiológus orvos

Dr. Catherine Devillers, általános orvos, iskolaorvos

Dr. Michèle Engel, általános orvos

Dr. Thomas Erpicum, biokémikus

Amandine Goncalves, betegápoló

Dr. Colette Goujon, neurológus

Catherine Grusenmeyer, dietetikus, táplálkozási szakértő

Angélique Guehl, dietetikus, táplálkozási szakértő

Dr. Pauline Guimet, általános orvos

Maëlle Kane, táplálkozási szakértő

Dr. Elisabetta Lanciano, általános orvos

Dr Nathalie Lecroq, pszichiáter, addiktológus

Sarah Lepretre, dietetikus

Dr. Florie Martinez Courant, általános orvos

Valérie Monod, betegápoló

Kathleen Nunez, dietetikus, táplálkozási szakértő

Dr. Emmanuelle Peris, foglalkozás-egészségügyi orvos

Dr. Amélie du Peuty, általános orvos

Sylvie Quentin, betegápoló

Dr. Stéphane Rieu, általános orvos

Dr. Valérie Rieu, oxiológus

Ludovic Ringot, dietetikus

David Ruffieux, biokémia és sejtbiológia szakon végzett táplálkozási szakértő

Florian Saffer, dietetikus, sportdiéta-szakértő

Séverine Sénéchal, dietetikus, táplálkozási szakértő

Thomas Sluys, kineziológus

Sophie Sun, általános orvos

Bérengère Verstraete, aneszteziológiai betegápoló

 

Fordította: Garai Attila