Kedvencek és páriák az állatkínzás elleni új amerikai törvényjavaslatban is

Napokkal az után, hogy január 25-én véget ért az Egyesült Államokban az elfogadott költségvetés hiányában elrendelt részleges kormányzati leállás, két floridai képviselő, a demokrata Ted Deutch és a republikánus Vern Buchanan benyújtotta a Preventing Animal Cruelty and Torture Act (rövidítve PACT Act) nevű kétpárti törvényjavaslatot,1 mely szövetségi szinten bűncselekménnyé nyilvánítaná az állatok bántalmazásának olyan, kirívóan kegyetlen formáit, amilyen az égetés, a vízbe fullasztás, a megfojtás, a felnyársalás, vagy az összezúzás. A PACT Act arra a már elfogadott jogszabályra épül, amely tiltja az ilyen kegyetlenkedések videófelvételen való megörökítését, s a törvény megszegőit pénzbüntetéssel és 7 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli sújtani.

„A józan ész parancsa diktálja, hogy az állatokról szóló törvényeinkben megjelenjen az együttérzés motívuma – nyilatkozta Deutch.2 – Sok amerikai számára az állatok jóléte fontos politikai kérdés, és visszataszító az állatok bántalmazásának gondolata. Az állami és helyi szinten már meglévő törvényekre építve a Kongresszusnak is törvényben kell garantálnia az állatok védelmét az egész országban az ilyen embertelen cselekedetek bűncselekménnyé nyilvánításával. Már korábban megtettük a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy megállítsuk az állatok bántalmazását bemutató videófelvételek ijesztő terjedését, és most eljött az idő, hogy magukat a felvételeken rögzített kegyetlenkedéseket is a bűncselekmények körébe utaljuk.

A PACT Act mindenképpen jó irányú lépés: Deutch és Buchanan képviselők elismerést érdemelnek az együttérző törvényjavaslat benyújtásáért. Mindemellett ez a törvény sem fog védelmet nyújtani a megszámlálhatatlan megcsonkított, rabságban tartott és lemészárolt páriának – milliárdnyi haszonállatnak évente. A PACT Act kifejezetten kivonja a törvény hatálya alól „a standard mezőgazdasági, állattartási és vágóhídi módszereket”, így a haszonállatoknak gyakorlatilag semmilyen védelmet nem szavatol.

A húsukért tartott állatokkal kapcsolatos jogszabályok tele van kiskapukkal. Az eddigi legjelentősebb szövetségi állatjóléti törvény, az Animal Welfare Act3 egyszerűen kivételt tesz a mezőgazdasági állatokkal. „Továbbra is jelen vannak az állatok bántalmazásának szélsőséges formái is országunk élelmezési rendszerében. A haszonállataink anélkül élik le egész életüket az állattartó telepeken, hogy akár csak egyetlen szövetségi törvény védelme kiterjedne rájuk – fejtette ki a New York-i Daily Newsnak Kenny Torrella, a Mercy for Animals kommunikációs igazgatója. – De még az egyes államok állatkínzás elleni törvényeinek legtöbbje sem vonatkozik a „standard” mezőgazdasági nagyüzemi eljárásokra, holott ezek némelyike semmivel sem kevésbé megdöbbentő, mint a kegyetlenkedésnek azok a formái, amelyeket a PACT Act majd büntetni rendel.

A sertéstenyésztő ágazatban például bevett módszer, hogy a beteg kismalacokat a hátsó lábuknál fogva fölemelik, és a fejüket hozzávágják a betonhoz. A Mercy for Animals rejtett kamerás felvételei jól dokumentálják ezt a kivégzési technikát, a „koppantást” (thumping). A beteg csirkék tömeges megfullasztása szintén elterjedt gyakorlat a baromfitartó telepeken.4 A tojásipar számára hasznavehetetlen hím kiscsibék pedig a szó szoros értelmében a darálóba kerülnek. Élve.5

A húsukért tenyésztett csirkéken is rettenetes bántalmak esnek. Mivel a nagyfokú és gyors súlygyarapodásra vannak kitenyésztve, sokuknak minden lépés fájdalmat okoz, és sötét, piszkos istállókban vegetálnak ezrével összezsúfolva. A vágóhídra szállítás során a teherautókon még szűkebb helyre szorítják össze őket, sokszor szélsőséges hideget vagy meleget kell elviselniük, a gyengébbek nem élik túl az utazást.

Természeti csapások idején milliószám fulladnak vízbe vagy halnak éhen az állattartó nagyüzemek lakói. Amikor tavaly ősszel a Florence hurrikán elérte Észak-Carolinát, a tomboló viharnak 3 millió 400 ezer csirke és 5500 disznó esett áldozatul:6 a rácsok vagy falak közé zárt, magukra hagyott állatoknak nem volt esélyük a túlélésre. Törvény írja elő, hogy a kormányzati szervek az evakuálási tervek készítésekor gondoskodjanak a társállatok elszállításáról természeti katasztrófák idején, a haszonállatokra azonban ez az előírás nem vonatkozik.

Nem vitás, hogy a PACT Act győzelem a társállatoknak, de újabb vereség a mezőgazdasági nagyüzemekben élő haszonállatoknak. A disznók, a szarvasmarhák és a csirkék intelligens érzőlények lévén ugyanazt a védelmet érdemlik, mint szeretett kutyáink és cicáink. Reményt abból a meggyőződésünkből meríthetünk, hogy bárki felléphet az állatokkal való kegyetlen bánásmód ellen, egyszerűen úgy, hogy az állatok szenvedése árán előállított termékekre nem tart igényt. Mint fogyasztók, a pénztárcánkat becsukva és a szánkat kinyitva befolyásolhatjuk a cégek viselkedését, döntéseit, és kezdeményezhetjük élelmezési rendszereink átalakítását.

Forrás: Elizabeth Enochs, Mercy for Animals, 2019. február 4, https://mercyforanimals.org/proposed-federal-animal-cruelty-law-excludes?fbclid=IwAR0eARNx0DBTop9maEMjLVoT3qUs28WtAbO0CnwP_VfuBwEbhCEZvRxniZ8

Hivatkozások:

  1. https://www.congress.gov/bill/115th-congress/senate-bill/654?q=%7B”search”%3A%5B”PACT”%5D%7D&s=4&r=1
  2. https://buchanan.house.gov/media-center/press-releases/buchanan-deutch-introduce-bill-combat-animal-cruelty
  3. https://www.nal.usda.gov/awic/animal-welfare-act
  4. https://motherboard.vice.com/en_us/article/8q8nb4/why-nearly-half-a-million-sick-chickens-and-turkeys-were-suffocated-this-week
  5. https://www.huffingtonpost.com/entry/egg-producers-killing-male-chicks-stop_us_575b0adde4b00f97fba8406f?guccounter=1
  6. https://mercyforanimals.org/farmers-leave-34-million-chickens-5500-pigs

 

Fordította: Garai Attila