Kérjük, segítsd Te is munkánkat a PeTA-val közösen kidolgozott petíció aláírásával, Magyarország delfinárium-MENTESSÉGÉNEK megőrzéséért!

A petíció szövegét magyarul itt olvashatod:

Tisztelt dr. Guller Zoltán,
Arra kérem Önt és hivatalát, a Magyar Turisztikai Ügynökséget, hogy ne támogasson direkt vagy indirekt módon semmilyen tervet, mely delfináruim létesítését célozza meg Magyarországon!
* = 1998. évi XXVIII. törvény
az állatok védelméről és kíméletéről 40. § (4) Delfin és cápa országba történő behozatala, utaztatása és bemutatása – az (5) bekezdésben foglalt kivétellel – tilos.
(5) A természetvédelmi hatóság engedélyezheti állatkert részére cápa behozatalát, utaztatását, illetve bemutatását, ha a megfelelő tartás feltételei tartósan biztosítottak.
A vadonban a delfinek naponta akár 100 km-t is úsznak családtagjaikkal és társaikkal, együtt játszva és fedezve fel új területeket. Fogságban a delfinek naphosszat apátiás állapotban lebegnek parányi betonmedencéikben. Az egyedek csoportosítása többnyire nem megfelelő, megfigyelhető rajtuk a bezártság okozta súlyos stressz jele, a monotonon ismételt, kényszeres mozdulatsorok végzése.
Ezenfelül a delfinek nagy hatótávolságon átívelő kommunikációs eszköze a szonár, mely a delfináriumi medence falairól egyszerűen visszaverődik. Mintha egy tükörszobába lennénk, ahol saját tükröződésünk minden irányból visszavetődik ránk. A delfinieket megbetegíti a bezártság, és nem ritka, hogy gyomorfekély, depresszió elleni gyógyszerekkel kell őket kezelni.
A delfináriumok és tengeri parkok működéséhez hozzátartozik, hogy az idomárok szexuálisan stimulálják a hímeket és mesterségesen megtermékenyítik a nőstényeket, hogy a születendő borjakat profitszerzés céljából apró betontartályokban mutogassák. Ezek az egyedek fogságban születnek és nevelkednek, az intézmények megfosztják őket attól, hogy megismerhessék a delfinek természetes életkörülményeit. A természetellenes közeg gyakran a delfinek idő előtti halálát okozza.
Lelkiismeretes ember nem támogathat egy ilyen szándékosan kegyetlen bánásmódot intelligens tengeri emlősökkel szemben. A Blackfish dokumentumfilm 2013-as premierje nyomán a delfináriumokból, delfineket rabságban tartó tengeri parkokból elmaradoztak a látogatóik, elpártoltak tőlük üzleti partnereik és részvényeseik.
A fogyasztók egyre inkább tudatában vannak, hogy ezek az intézmények az állatok számára a poklot jelentik, így ezeket többé nem támogatják, aminek eredményeként a tengeri élményparkok nyeresége világszerte csökken.
– Nagy Britanniában az 1990-es évek elején a delfináriumok elleni közfelháborodás nyomán a parlament olyan szabályozásokat hozott, melyeket az érintett intézmények egyike sem tudott teljesíteni és kénytelenek voltak bezárni.
– Lengyelországban, a Környezetvédelmi Minisztérium, 2015-ben és 2016-ban megtagadta a Mszczonów-ba tervezett delfinárium engedélyezését.
– A görög Oktatási Minisztérium álláspontja szerint a delfináriumok nem tesznek eleget a természet védelmét és tiszteletét magában foglaló oktatási elveiknek.
– A PETA  Németország, a Dolphinaria-Free Europe, a Kék-Bolygó Egyesület, a Marine Connection, a MAVEG, a NIE! dla delfinarium, a Ric O’Barry’s Dolphin Project, a Sea Shepherd és a VÁE egyetért abban, hogy a delfináriumok hozzájárulnak az egyén felelőtlen és közönyös viselkedésének kialakulásához.
Bolívia, Brazília, Chile, Costa Rica, Ciprus, India, Horvátország, Lengyelország, Luxembourg, MAGYARORSZÁG, Nagy Britannia, Nicaragua, Norvégia, Szlovénia, Svájc, valamint az Amerikai Egyesült Államok New York és Dél-Karolina államai – már betiltották vagy soha nem is engedélyezték a delfinek (köztük a kardszárnyú delfinek) fogságban tartását.
Miközben a már működő delfináriumok és tengeri parkok nem tudják jóvá tenni mindazt a kárt, amit okoztak, ahelyett, hogy tartályaik méretét vagy számát növelnék – ahogy ezt a Tropicarium igazgatója, Thomas Farkasdi is tervezi – , forrásaikat tengeri állatmenhelyek kialakítására kellene fordítaniuk. Ott az általuk fogságra ítélt állatoknak végre lehetősége lenne legalább a természetes élőhelyük látszatát megtapasztalni – amit oly régóta megtagadtak tőlük
A fogság megöli az állatokat a tengeri parkokban. Határozottan kérem a Magyar Turisztikai Ügynökséget, hogy foglaljon állást a delfinek magyarországi fogságban tartása ellen! Legyen Magyarország a cetfélék fogságban tartásának megszüntetését célzó nemzetközi törekvések úttörője!
Tisztelettel,

 

Köszönjük az aláírást és a megosztásokat! A delfinek nevében! – a taijii beűzéses delfinvadászatból származó első generációsak és a már betontartályokban létrehozott, úgynevezett „másodgenerációs” áldozatokéban egyaránt. ?
—-> Voltál már valaha kíváncsi arra, hogyan válnak a delfinek a delfináriumok szórakoztató bohócaivá?
—-> Ha tudtad volna az alábbi tényeket, egész biztosan nem látogattál volna delfináriumba!