Na és a növények?

Ez a kérdés rendszerint akkor merül fel, amikor egy ember szembesül a ténnyel, hogy szenvedést okoz az állatoknak és ezzel egy időben azzal is, hogy állati eredetű termékek nélkül is teljesen egészségesen és kellemesen lehet élni. Ilyenkor az életmódváltoztatás ellen kézzel-lábbal hadakozó elme felkapja az első követ, ami a keze ügyébe kerül és a fejünkhöz vágja.  

A növények is éreznek. Ergo a vegán életmódnak nincs semmi értelme.

Eleinte azt hittem erre a legjobb válasz az, hogy a növényeknek nincs a fájdalom felfogására alkalmas idegrendszerük, fájdalomreceptoraik, valamint az evolúció során nem alakult ki bennük a fájdalom jelzésének és a menekülésnek a képessége. Míg az állatok a természetben rejtőzködnek a ragadozó elől, a növények nagy része nyíltan kínálja magát, csábítgatja a „fogyasztót” illatával, színével. Mindezzel együtt a tényállás jelenleg az, hogy a növények érzékeléséről sokkal inkább feltételezéseink vannak, mint információink. Egyre több meglepő és csodálatos dolog derül ki a növényekről.

Bármennyit éreznek vagy nem éreznek a növények, a vegán életmód még velük szemben is a legkíméletesebb. Miért?
Hatalmas tévedés, hogy amikor választasz egy marhapörkölt és egy szójapörkölt között, akkor egy állat és egy növény elpusztítása között döntesz. Valójában egy kis adag szója elpusztítása és egy hatalmas adag szója plusz egy marha elpusztítása között kell döntened. Az igazság az, hogy a marha jóval több növényt fogyasztott el, mint gondolnád. Állatokat tartani minden, csak nem gazdaságos.

Csak egy példa: 16 kg gabona felhasználásával még csak 1 kg marhahúst tudunk előállítani. Ez az adag hús 2 embernek elegendő fehérjeforrást jelent egy adott időtartamra. Ha viszont azt a 16 kg gabonát nem egy állattal etetjük meg, hanem rögtön oda adjuk az embereknek, akkor 20 ember számára biztosítunk elegendő fehérjét ugyanarra az időintervallumra. Tehát amikor állati eredetű élelmiszert eszünk, pl húst vagy tejet, akkor jóval több növényt pusztítunk el. Nem beszélve az esőerdők irtásáról, melynek durván 80%-a ma már a hús- és tejipar kedvéért történik.

     „A vegán étrend lényegesen kevésbé terheli a környezetet, mint a vegyes étrend – nyilatkozta Kerry McCarthy, brit politikus. – „mert az állatok jóval több fehérjét elfogyasztanak, mint amennyit általuk megtermelünk. Az elfogyasztott fehérje nagy részét a szervezetük arra hasznosítja, hogy életben maradjon, fenntartsa a hőmérsékletét, begyógyítsa a sérüléseket, nem pedig arra, hogy húst, tojást, tejet állítson elő. Rengeteg termőföld kell az állatok takarmányának előállításához. Ez erdőirtáshoz, vízhiányhoz és talajerózióhoz vezet, hogy a rettentő mennyiségű növényvédő szerről már ne is beszéljünk. Az állattartás termőföld-, és vízigénye sokszorosa a növénytermesztésének.

     Végül pedig: a legjobb forrása a fehérjének és vitaminoknak a gyümölcs. Alma, barack, körte, szőlő… Ezekről pedig még az óvodás is tudja, hogy csak leszedni szokás a növényről a termést, nem pedig legyilkolni a növényt.  

 
     Összefoglalva: a növényekről nem tudjuk ma még biztosan, hogy mennyit éreznek és mennyit nem. De azt biztosan tudjuk, hogy sokkal több növény letarolásához járul hozzá az, aki az állati eredetű élelmiszert választja, mint az, aki tisztán növényi koszton él.

Nature Communication: Exploring the biophysical option space for feeding the world without deforestation