Növényi étrenddel az egészségért! Interjú Prof. Dr. Claus Leitzmann-nal és Julia Schneider-rel

Egyre többen vannak, akik egészségügyi okok miatt váltanak növényi táplálkozásra. Minden ideális tápanyagbevitelnek a kiegyensúlyozottság és a változatosság az alapja. A vegán táplálkozásnak továbbá megvan az az előnye, hogy megkíméli a szervezetet az állati zsiradékok és fehérjék okozta megterheléstől, ezáltal hozzájárul számos civilizációs betegség megelőzéséhez.

Az egyre növekvő jólét megváltoztatta táplálkozási szokásainkat. A mai ételeink kalória, zsiradék, fehérje és egyszerű szénhidrát tartalma túlontúl magas, ugyanakkor hiányoznak belőlük a nyomelemek és a másodlagos növényi összetevők. Németországban például a betegségek költségeinek 30%-át vissza lehet vezetni a táplálkozás okozta betegségekre – ez éves szinten körülbelül 70 milliárd Euró kiadást jelent.

Nem is olyan régen a tiszta növényi táplálkozás még egyoldalúnak és kiegyensúlyozatlannak számított. Manapság azonban már számos tanulmány szól a vegán étrend mellett. Milyen egészségügyi előnyei vannak a növényi táplálkozásnak?

DR. CLAUS: A növényi élelmiszerek gazdagok nyomelemekben, rostokban, antioxidánsokban, vitaminokban és összetett szénhidrátokban. Ezen felül ritkán tartalmaznak telített zsírsavakat és mentesek az állati fehérjéktől, melyek bizonyítottan növelik számos népbetegség kockázatát. A növényi táplálkozás ráadásul megkíméli a szervezetet a gyógyszerek és antibiotikumok maradványai okozta megterheléstől.

A vegán táplálkozással tehát meg lehet előzni a betegségeket?

JULIA: Számos kutatás kimutatta, hog y a vegetáriánusok és vegánok körében lényegesen kisebb a kockázata a civilizációs betegségeknek. A fejlett országokban a leggyakoribb halálozási oknak számító szív- és keringési megbetegedések ritkábban fordulnak elő, emellett a túlsúly, a magas vérnyomás, a 2-es típusú diabétesz, a köszvény, az ízületi gyulladás, az Alzheimer-kór és a csontritkulás kialakulásának kockázata is alacsonyabb.

Vannak olyan tápanyagok, amelyekre figyelni kell?

DR. CLAUS: Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén azok, akik kizárólag növényi alapú ételeket fogyasztanak, megfelelően el vannak látva minden szükséges tápanyaggal. A növényi alapú élelmiszerekben egyedül a B12 vitamin kevés. Ezt azonban nag yon könnyen lehet kiegészítőkkel illetve olyan élelmiszerekkel pótolni, melyek rendelkeznek hozzáadott B12 vitaminnal.

Hogy jut egy vegán proteinhez?

JULIA: Számos vegán élsportoló bizonyította, hogy növényi fehérjével legalább   annyira  lehetséges  az izomépítés, mint állati fehérjével. Kiváló növényi fehérjeforrásnak számítanak a gabonafélék, a hüvelyesek, a diófélék, az olajos magvak és a szója. A húsevő emberek átlagosan másfélszer annyi fehérjét fogyasztanak, mint amennyire szükségük van és ez komoly egészségügyi problémákhoz vezet. A vegánok fehérjebevitele közelebb van az ajánlott fogyasztási értékhez.

PROF. DR. CLAUS LEITZMANN: Amerikában tanult kémiát, mikrobiológiát és biokémiát. Táplálkozási tudósként vezető szakértőnek számít.

JULIA KATHRAINA SCHNEIDER: Ökotropológus (BSC) és vegetáriánus-vegán tanácsadó.

Fordította: Csíkos Ágnes és Saringer László
(Forrás: Veggie Times)

„A jól megtervezett vegán és vegetáriánus étrend az élet bármely szakaszában megfelelő, beleértve a terhességet, a szoptatást, a gyermekkort és a serdülőkort is.” (Academy of Nutrition and Dietetics, Cleveland/Ohio)