Nyílt levél azoknak, akik élve főznek állatokat

Kedves Olvasó!

Elevenen megfőni az egyik legszörnyűbb halálnem. Képzeld csak el:

Amint forró víz éri a testedet, elsőként a végtagjaid égnek meg. Ide tartoznak az ujjhegyek, melyek több idegvégződést tartalmaznak, mint bármely más testrészünk. Amint ezek a külső rétegek megfőnek, a szerveid addig melegszenek, míg a testnedvek elkezdik azokat is forralni. Majd az egész tested kivörösödik és felhólyagosodik. Még a saját tested megfővésének a szagát is érezni fogod! (Elkezdtél rosszul lenni? Átérezted a saját magad megfőzésének kínját?)

Erős fájdalmat érzel, ami csak tovább folytatódik. És mindezt teljes tudatoddal átéled, mivel az agy védve van, és nem fő meg a kezdet kezdetén. Úgyhogy semmi esetre sem nevezhető ez gyors halálnak.

Mindig tudtam, milyen borzalmas dolog állatokat elevenen megfőzni. Olyannyira, hogy a vegánságom előtt sem ettem soha olyan állatot (elsősorban homárt), melyet így készítettek el. Már gyerekkoromban tapasztaltam, milyen érzés megégetni az ujjamat a tésztafőző vízzel. El sem tudtam képzelni, milyen szörnyű lehet ez az érzés egy állat teljes testének!

Nemrég olvastam, hogy egy maine-i étteremben a rákokat marihuána füstjével kábítják, mielőtt megfőzik elevenen. Erősen kétlem, hogy ez hatékonyan enyhítené a fájdalmukat! Nem hiszem, hogy bármelyik ember tesztelné magán ezt a módszert. Szerintem ez az egész csak arra jó, hogy az étterem-tulajdonos megnyugtassa a saját lelkiismeretét. Ehelyett az egyetlen humánus módszer az lenne, ha a homár egyszer s mindenkorra lekerülne az étlapról!

Az igazság az, hogy a homár és egyéb héjas állatok nem mutatják ki a fájdalmat olyan módon, mint az emberek, hiszen eltérő a biológiai felépítésünk. Ezzel együtt a fájdalom és a lassú halál ugyanolyan szenvedést jelent nekik is!

Ám nemcsak a rákokról és homárokról van szó. A Washington Post sokkoló riportja szerint a húsiparnak köszönhetően évente mintegy egy millió csirke és pulyka fő meg véletlenszerűen, élve! A vágóhidak futószalagja olyan gyorsan halad, hogy egyes állatokat nem érint a torkukat elmetsző penge. Ők teljesen tudatuknál vannak, amikor a tollazatot leforrázó víz éri őket!

Tavaly Angliában az élelmiszer-biztonsági ügynökség megállapította, hogy a tenyésztett állatok ezrei élve lettek leforrázva. Ha még mindig nem tudod elképzelni, milyen kínokon mentek ők keresztül, kezdd el újból olvasni ezt a cikket a legelejétől.

Most pedig kérdezd meg magadtól: ha ezt a végzetet nem kívánnád magadnak, vagy a kutyádnak, cicádnak, akkor egyáltalán miért támogatsz egy olyan iparágat, amelyik rutinszerűen forráz le élő állatokat? Gondold csak át.

Ha úgy érzed, ebből elég és véget kell vetni ennek, csatlakozz hozzám és a Föld milliónyi lakosához és hagyd el az összes állati eredetű terméket! Ha szeretnéd megállítani az állatokkal szembeni kegyetlenséget, szavazz a kosztpénzeddel! Segítségre van szükséged? Látogasd meg a ChooseVeg.com oldalt.

 

A levelet fordította: Galgóczi Dóra