Origó a vegánsághoz – neked is segíthet!

Elveszettnek érzed magad, mert szeretnél vegán lenni, de nem tudod, hogyan is kezdj neki? Esetleg már vegán vagy, és jól esne látni, mások hogyan élnek, akik szintén ezt az életmódot követik? Horváth Edittel, a Vegan Origo alapítójával beszélgettünk arról, hogyan segít az oldal mindebben.

Kilenc éve lett vegetáriánus Edit, kimondottan etikai okokból. Majd két év múlva felismerte, ez még nem az igazi cél. Ha többet szeretne tenni az állatokért, nem elég a húsfogyasztásról lemondania. Az Earthlings című film hatására úgy döntött, vegán lesz, mert ez az igazi és egyetlen út az állatvédelemhez.

  • Vidéken nőttem fel, már gyerekként szembesültem azzal, mit jelent egy állat levágása. Sokan, akik nem élik ezt át, alig tudatosítják, hogy a boltban kapható hús nemrég még élő, érző lény volt. Számomra ez nem hatott újdonságként. De a film még árnyaltabb látószögből világított rá az állatok kihasználásának tényére – emlékszik vissza Edit.

Néhány évvel ezelőtt még korántsem állt rendelkezésre ennyi információ a vegánságról, így eldöntötte, létrehoz egy weboldalt és egy Facebook oldalt is, amivel iránytűt adhat a vegánság iránt érdeklődők kezébe.

  • Sok interjút készítettem, arra törekedve, hogy az olvasó úgy érezze, ő is köztünk ül a beszélgetés alatt. Ebben különböző hátterű, személyiségű vegánok szólalnak meg, hogy elhiggyük végre, a vegánok nem amolyan valóságtól elszállt hippik, ahogyan ez még a köztudatban él.

Emellett sok praktikus tanácsot is megosztok az olvasókkal, az étkezéshez és tisztálkodáshoz beszerezhető alapanyagoktól kezdve a recepteken át.

A Vegan Origo weboldalon az egyszerűen elkészíthető, ízletes ételek receptjei találhatók, a Facebook oldalon pedig igazi kedvcsinálóként gyönyörű fotók százai olyan növényi ételekről, amiről nem is gondolnánk, hogy mi is el tudjuk készíteni, még különösebb szakácstehetség sem kell hozzá.

A költséghatékony alapanyagokról egy kiváló összefoglalót láthatunk: https://veganorigo.com/hu/articles/vegan-lidl/, itt pedig terméktesztek és egyszerű receptek szerepelnek: https://veganorigo.com/hu/pages/product-testing/

  • Nagy öröm számomra, amikor az olvasók visszajeleznek egy-egy cikk, interjú után. Úgy tapasztalom, igen közkedveltek az orvosokkal, dietetikusokkal készített beszélgetések https://veganorigo.com/hu/pages/nutrition/, és a kezdő vegánoknak szóló praktikus tanácsok is. Kezdetben főként etikai motivációból vegánná vált emberekkel találkoztam, de az utóbbi időben egyre nagyobb szerepet kap mindenki életében az egészség, és az ennek megfelelő, teljes értékű növényi étrend. A környezetvédelem pedig olyan dolog, amiről nem lehet eleget beszélni, és a globális tüntetések hatására még többen elkezdtek érdeklődni a téma iránt – amivel szintén szorosan összefügg a vegánság.

A témában fellelhető könyvekről is találunk gyűjteményt a Vegan Origo oldalon, és ennek kapcsán Edit beszámol egy szívének kedves történetről:

  • Épp interjút készítettem valakivel, és a barátja is ott volt velünk. Akinek az anyukája épp abban a pillanatban küldte át a VeganOrigo-n található könyves oldalt, mint újdonságot!

Egyébként magyar és angol nyelven fellelhető vegán könyvek is szerepelnek az oldalon található összefoglalókban, https://veganorigo.com/hu/books/ magyar könyvek, és https://veganorigo.com/en/books/ angol könyvek. Örömmel fogadom, ha az olvasók további ötletekkel bővítik a gyűjteményt, szóljanak bátran!

Szerencsére egyre több a vegán témájú weboldal, és a közösségi oldalakon is találunk jónéhányat. A Vegan Origo profilja főként a saját tartalmakra irányul, színes és figyelemfelkeltő formában. Edit a többi hasonló oldalt is szívesen ajánlja:

  • Jól kiegészítik egymást azok az oldalak, melyek főként külföldi híreket osztanak meg, és azok, melyek az önálló tartalomgyártásra fókuszálnak. Vagy éppen mindkettőre, például a Prove oldal. Én a sajátomat egyedül vezetem, ez nagyobb feladat, mint csapatban dolgozni. De ha csak néhány emberben is elindul a változás, az mindenképp megéri!

Az interjút Galgóczi Dóra készítette.

A képeket Horváth Edit hozzájárulásával tesszük közzé.