Orvosok, szülők, tanárok perlik a kaliforniai iskolákat rákkeltő, feldolgozott húskészítmények felszolgálása miatt

Sürgető a feldolgozott húsok növényi alapú termékekkel való helyettesítése az oktatási rendszerben.

A “The Physicians Committee for Responsible Medicine” (Orvosi Társaság a Felelős Orvostudományért) – egy 12000 orvos tagot számláló nonprofit szervezet – április
12-én pert indított a Kalifornia államban található “Los Angeles Unified School District” és “Poway Unified School District” oktatási körzetekben található iskolák ellen azzal a céllal, hogy beszüntessék a diákok feldolgozott hústermékekkel történő étkeztetését, beleértve ebbe a hot dogot, szalámit és löncshúst, melyek fogyasztása a végbélrák kialakulásához köthető. A felperes állítása, hogy rákos megbetegedések kialakulásához köthető ételek felszolgálásával az iskolák megsértettek Kalifornia állam azon oktatási törvényét, melynek értelmében az iskolai ebédnek a “legmagasabb minőséget” kell képviselnie és a “lehető legjobb tápértékkel” kell rendelkeznie. A feldolgozott hús mindennaposnak számít számtalan Kalifornia államban található állami iskola menüjén.

Tracy Childs és Steven Sarnoff, – két  Poway oktatási körzetben tanuló gyermek szülei – és Jannifer Mack – egy Los Angeles oktatási körzetben dolgozó tanár – felperesként vettek részt a California Department of Education (Kaliforniai Oktatási Minisztérium), Los Angeles és Poway oktatási körzetek ellen indított eljárásban. A World Health Organization (Egészségügyi Világszervezet) jelentésében nemrég közreadta: a feldolgozott húsok az ember számára rákkeltőek.

A szerzők kiemelték azon metaanalizis [több kutatási eredmény összesített vizsgálata] eredményét, amely szerint napi 50 gramm feldolgozott hús – ami egy hot dog, vagy két szelet bacon megfelelője – elfogyasztásával a rákos megbetegedésekben 18%-os növekedés volt kimutatható.

“Szülőkként a legjobbat akarjuk a gyermekeinknek. Nem kérdéses, hogy az iskolában egyezséges ételeket kellene kapniuk. Az egészséges táplálék nem csak a mindennapos tanulást és koncentrációt segíti, hanem hosszú távon is megőrzik gyermekeink egészséget.”

A “National Cancer Institute” (Nemzeti Rákkutató Intézet) frissen publikált tanulmánya arra az eredményre jutott hogy a mai fiatalok esetében kétszer, illetve négyszer olyan valószínű a végbél-, és vastagbéldaganatos megbetegedés megjelenése, mint az 1950-es
években születetteknél volt. Mindez elsősorban az alacsony rosttartalmú ételek, feldolgozott húsok fogyasztására és a mozgás hiányára vezethető vissza.

„Drámaian növekszik napjainkban a vastagbélrákban szenvedő fiatalok száma” – mondja mondja Susan Levin, (M.S., R.D.), Physicians Committee, táplálkozástudomány oktatásáért felelős igazgató. „Kaliforniának már ma be kellene tiltania a feldolgozott húsokat, hogy megkezdhesse a Z, és az azt követő generációk megbetegedési aranyának csökkentését.”

A legtöbb feldolgozott húst fogyasztók körében legvalószínűbb a szív- és érrendszeri
betegségek
következtében történő elhalálozás is. Ez Amerikában vezető haláloki tényező a National Institute of Health (Nemzeti Egészségügyi Intézet) 2009-ben, fél millió ember bevonásával végzett kutatása szerint. Egy friss JAMA (Journal of the American Medical Association) tanulmány arra az eredményre jutott, hogy 2012-ben 57 766 kardiometabolikus megbetegedés miatt bekövetkező elhalálozás feldogozott húsok fogyasztásához volt köthető.
Az Orvosi Társaság a két oktatási körzetet segédletekkel látta el, hogy támogassák a feldolgozott húsok étlapjukról történő kivonását. A segédlet recepteket is magába foglal; megfizethető, diákok által kipróbált, növényi alapú ételeket, amelyek csökkentik a vastagbélrák és szívbetegség kialakulásának kockázatát. Az Orvosi Társaság továbbá felajánlotta, hogy szakértőkkel segíti a következő tanév menüjének megtervezését.

A benyújtott panasz másolatáért, vagy szakértővel való konzultációért keresse Laura Anderson-t a 202-527-7396 telefonszámon, vagy a landerson@pcrm.org e-mail címen.

Az 1985-ben alapított The Physicians Committee for Responsible Medicine (Orvosi Társaság a Felelős Orvostudományért) egy nonprofit egészségügyi szervezet, mely a preventív gyógyítást és a szervezett klinikai kutatásokat támogatja, valamit a magasabb etikai elvárásokat és hatékonyságot szorgalmaz kutatásokban.

 

Forrás: https://www.pcrm.org/media/news/doctors-parents-teacher-sue-california-schools-for-serving-students-carcinogenic-processed-meats

Fordította: Dóra Hargitai, Laszlo Bergovecz; lektorálta: Dr. Toth Tibor

 

Ezt követően,  2017. május 10.-én olvashattuk: „Örömmel értesültünk, hogy a Los Angeles Unified School District – az Egyesült Államok Kalifornia államának legnagyobb állami iskolarendszere – úgy döntött, idén ősztől kísérleti jelleggel vegán étkeztetési programot vezet be.
Külön köszönet illeti Dr. Jay Gordont, a Physicians Committee for Responsible Medicine washingtoni székelyű független orvosi bizottság tagját, és a két diákot, akik felszólaltak az ülésen.” Neal Barnard, M.D.