Öttusa – lovak nélkül

A 2024-es párizsi olimpiai játékok után a lovaglást más sportág váltja fel az öttusában.

Kedden a The Guardian brit napilap közzétette, hogy a Nemzetközi Öttusa Szövetség vezető testülete titokban megszavazta a párizsi játékokat követően a lovaglás helyett a kerékpározást, hogy megőrizze az öttusa olimpiai státuszát. Joël Bouzou, az UIPM alelnöke annyi pontosítást közölt, hogy a lovaglást kiváltó sportágról még nem hoztak végleges döntést, a nemzeti szövetségekkel folytatott konzultáció még folyamatban van.Az alelnök hozzátette, hogy ez a döntés nem kapcsolódik a tokiói játékok során történt eseményekhez, a sportág cseréjéről 2018-ban kezdtek el gondolkodni.

Nem tisztünk megítélni, hogy ez a kiegészítés mennyiben igaz, vagy valóban nyomást gyakorolt-e a döntéshozókra a tokiói eset által kiváltott tiltakozás az állathasználat ellen. Mindenesetre különös… Mekkora esély van egy ennyire véletlen egybeesésre?

A hír mindenképp örvendetes és a lépés valóban mérföldkő az állatok kizsákmányolásának megszüntetése felé vezető úton!

A hír fogadtatásának kettőssége azonban ezúttal is jelen van. Sok-sok reakció között ezek az egymásnak némileg ellentmondó megnyilvánulások ragadták meg a figyelmünket:

„Miért csak 2024 után, miért nem azonnal??” Egyúttal: „Remek, akkor most tömegesen fogják levágni szerencsétlen lovakat…”

Érthető a sürgetés, hogy ne lenne az. Mindazonáltal ugyanazt tudjuk mondani, mint az emberi fogyasztásra szánt állatok tenyésztésével kapcsolatban: a világ – sajnos – nem lesz egyik napról a másikra vegán. De: ha csökken a kereslet, csökken a kínálat. Ha egy belátható időn belül nem lesz szükség annyi versenylóra, mint most, kevesebbet fognak tenyészteni. A már megszületett és kiképzett lovakra – sajnos – még „szüksége” van a sportágnak. De talán végre elérkezett a pillanat, hogy a fenti döntés megtorpantsa egy picit azt a folyamatot, amelyben úgy hozzák létre ezeket az érzékeny, csodálatos, de természetüknek teljesen ellentmondó munkára kényszerített állatokat, mintha csak valamiféle használati tárgyakat gyártanának.

Bízunk benne, hogy a lovak természetének jobb megértése és az állatok bárminemű kizsákmányolása által okozott károk felismerése mihamarabb begyűrűzik a többi olimpiai lovas szakágba (díjlovaglás, lovastusa, díjugratás) is, és hamarosan belátja az emberiség, hogy milyen méltatlan, amit ezekkel a varázslatos élőlényekkel tesz. Belátja, és megváltoztatja az eddigi szokásait, elhagyva az elnyomó és szükségtelen állathasználatot.

Forrás:

https://www.lequipe.fr/Pentathlon-moderne/Actualites/L-equitation-ne-sera-plus-une-epreuve-du-pentathlon-moderne/1296328?fbclid=IwAR3ZrdIO-SsxG6N0ZyBUF0Fnure594s4ztOrr7gdKF9dWq4mb5gIBF3591M

https://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/ottusa-az-uipm-megerositette-torlik-a-lovaglast-2858421?fbclid=IwAR1bIzjCq8gxaXkEyvdBtPkbPZLJy-QBA5IjwbndYWdtBW0_e1z5GvEUVW8