Szerelem első és második látásra – Vegan Street Food Budán és Pesten

A Vegan Love éttermek megálmodóival és tulajdonosaival beszélgettünk arról, hogyan vált be a legutóbb megnyílt étterem Pesten, mennyire lett népszerű az új kínálat, mennyire volt rögös az indulás, és hogyan hálálta meg a bátor lépést a belváros.

Tavaly januárban nyitott meg a Vegan Love Downtown az V. kerületi Vitkovics Mihály u. 8. szám alatt. Azon túl persze, hogy egy másik városrészben található, miben különböznek a pesti étterem adottságai a budaihoz képest?

Regölyi Péter: Van egy elég lényeges pontja: a mérete. Amíg a budai helyünk csak hatvan négyzetméter, addig a Downtown háromszáz. Igaz, hogy ennek a fele minket szolgál a pinceszinten, de a vendégeknek így is marad százötven négyzetméter a földszinten és az emeleten. Elmondhatatlan elégedettséggel tölt el minket, hogy végre kényelmesen tudunk dolgozni a  konyhán, és mindennek megvan a helye. A Bartókon nagyon kicsi konyhában kell elférnünk. Teraszunk is van a Vitkovics utcában, de ez kisebb, mint Budán. Összességében körülbelül nyolcvan ülőhellyel rendelkezik az étterem, míg a budai harminccal.

Regölyi Lilla: Ami még legalább ilyen fontos különbség, az az enteriőr. Nagyon sokat dolgoztunk azon is, hogy egy igazán figyelemfelkeltő, vad, de közben letisztult és mégis természetesnek ható design táruljon a vendégeink elé, amikor belépnek az étterembe. A földszinten a rózsaszín falakon Hegedűs Melinda grafikusművész vegán vonatkozású graffitijei láthatók, de az emeleten is végig vannak festve a falak a munkáival. A bejárattal szemben található a pultba építve egy gyönyörű fa, ami szinte a megszólalásig hasonlít egy valódi, élő fához. A kiszolgáló pultot fémes hatású ultramodern burkolattal álmodta meg Peti, fa elemekkel. Ami hasonlít a budai étteremhez, az a zöldfal: ide is telepítettünk egy vertikális kertet. Van koedukált mosdó, míg a budaiban csak közös. Ami még igen fontos tényező, az az étlap, ami szinte teljesen különbözik a budai Vegan Love étlapjától. Itt nagyon merész ételek is vannak, sokkal nehezebben elkészíthetőek, de mivel itt van rá kapacitás, ezért ezt meg is lovagoltuk.

Nem kedveztek a lezárások az időzítésnek, meglehetősen nehezített körülmények között kellett beüzemelni, bemutatni és bejáratni az új helyszínt. Mi és ki volt segítségetekre ebben a helyzetben?

Peti: A fő segítségünk a menü volt. Pont ezért szerettünk volna a két étteremben különböző menüsort, mert abban bíztunk, hogy ezek a különleges ételek bevonzzák az embereket. Igen, mondhatni, hogy a lehető legrosszabb időpontban nyitottunk, de aki mer, az nyer. 🙂 Kockáztatni kell.

Lilla: Az utóbbi tizenkét évünk jelmondata is lehetne ez most már. Megállás nélkül kockázatos döntéseket hozunk, de sajnos másképp nem lehet előrébb jutni az eddigi tapasztalataink alapján. Nyilván vannak dolgok, amik nem jönnek be, vagy nem akkor jönnek be, amikor szeretnénk, vagy nem úgy, de ez benne van a pakliban. Azért azt el kell mondanunk, hogy sok ember segítsége nagyon sokat számított ebben az időszakban.

Az egyik legszembetűnőbb újdonság a Downtown étlapján a több mint tíz féle pizza, de láthatóan bővült a hamburgerek és a hotdogok választéka is, valamint új színfoltként feltűnt például a pho leves. Kinek az érdeme az új ételsor összeállítása?

Peti: Az enyém. Mindig én csinálom a menüt. Mindig is érdekelt a pizzakészítés, ezért szerettük volna kipróbálni magunkat ebben is, ráadásul vegán fronton úgy gondoljuk (és sokan mások is), hogy ha itthon kipróbáljátok a vegán pizzákat, akkor meggyőződhettek róla, hogy a miénk kétségtelenül a legkiválóbbak között van. Nápolyi stílusú pizzát készítünk, ami teljesen más élményt nyújt, mint a hagyományos pizzák. Négyszázötven fokos kemencében sütjük, negyvennyolc órás érlelésű tésztából, minőségi feltétekkel. Egy olyan vegán sajtot használunk, amit a többi vegán pizzázó eddig még nem használt. Ez messze a legjobb minőségű, amit itthon lehet beszerezni. A nagyon jól olvadó sajt és a tészta miatt is mondom, hogy a vegán pizzák között a miénk páratlanul finom. Az egyik titkunk az is, hogy soha nem sajnáljuk a jobb minőségű alapanyagokra a pénzt.

Lilla: Én elég nehezen tudom követni Peti “ámokfutását”, ami a menüt illeti. Elképesztően sokat edukálja magát, rengeteget olvas és nézi a videókat a legprofibb ételkészítési módszerekről, és addig nem nyugszik, amíg nem készíti el a tökéletes ételt. Van, amikor nekem már nem lehetne annál finomabb, de ő még háromszor újragondolja, mert szerinte még nem jó. Most például a tortáknál volt ez: a gyártásukra is rengeteget készült és a sokadik próbálkozásra mondta azt, hogy “na, ezt akartam”. Irigylésre méltó az igyekezete és a kitartása. Amit a vendégeink meg is hálálnak, mert a tortákat jelenleg nem győzi utángyártani. Minden nap úgy jön haza a munkából, hogy “Képzeld, megint elkapkodták a tortákat, alig maradt valami.” Bár már a torták nevének hallatán is csorog a nyálam, szóval nem csodálom. 🙂 Gránátalmás pisztáciatortával, snickers tortával, vaníliás máktortával, áfonyás sajttortával és oreos sajttortával bővült az eddigi választékunk. A nehéz pillanatokban, amikor megingok, Peti mindig azt mondja: én nem akarok mással foglalkozni, nekem ez az életem. Ha nem csinálhatom ezt, akkor megszűnök létezni.

Év elején berobbant a Downtownba a vegán garnéla. Azt hiszem, ez tényleg egy olyan kuriózum, ami nem hagy kétséget afelől, hogy bármit tudtok úgymond veganizálni. Igaz, ezt már a Mac’n’cheeze óta tudjuk, de itt vannak például a Tojásos-baconös szendvicsek, a Buffalo csirkeszárnyak, a BBQ Beet Burger (hogy a burgerek közül csak egyet emeljünk ki), vagy a verhetetlen hotdogjaitok…

Peti: A garnéla szerintünk is elég jó minőségű, ezért is kezdtük el használni. Van külön rántott garnélánk, és Po Boy szendvicsünk is. A buffalo wings a vendégek nagy kedvence, de érdekes, hogy leginkább a külföldi vendégeinké. A BBQ beet burger az abszolút kedvenc: különleges eljárással készül. Van egy smokerünk (füstölőszekrény), amiben megfüstöljük a céklát, így egy egyedi, markáns ízű burgerpogácsát kapunk.

Lilla: A Chick’n Alfredo Pizzánkra egy nagyon jó csirkemell utánzatot használunk, amivel szintén sehol nem találkoztunk még itthon sem. Próbáljuk mindig a legjobb minőségű és leginkább az eredetire hasonlító helyettesítő termékeket felkutatni, hogy senkinek ne legyen hiányérzete, amikor ellátogat hozzánk. Bár azt is hozzátenném, hogy gyakran már nem kell kutatnunk, mert tudják a gyártók és forgalmazók, hogy érdemes nekik érkezni a mintával, hiszen ha jó valami, azt használni fogjuk. Közösségimédia-felületeken sokszor felteszik a kérdést, hogy “de minek a húst utánozni a vegáknak – nem azért lettek azok, mert utálják?”. No, valószínűleg nem ők a mi közönségünk, de persze mindenkit szeretettel várunk. 🙂

Az alkalmi kínálat pl. ünnepek tájékán mindig extrán fantáziadús, olyan különleges társításokkal, amilyenekkel még nem-vegán gyorséttermekben sem igen lehet találkozni. A növényi táplálkozás egészére igaz, hogy kitárul egy más világ, rengeteg új ötlettel, de ti a junkfood keretein belül is teljesen egyedit alkottok az újítások révén. Nem titok, hogy nem akartok diétás hely lenni, nem ez a cél, ugyanakkor ismeritek és ajánljátok is a teljes értékű növényi étrendet, ha valaki az egészséget tartja szem előtt…

Peti: Folyamatosan újítunk, szeretünk kipróbálni új dolgokat. Most például van egy vietnámi menüsorunk: pho leves, banh mi burger, nyári tekercs. Nagyon szeretjük az ázsiai ízeket és ebben is szerettük volna kipróbálni magunkat. Igen, a burger nem a legegészségesebb kategóriába tartozik, de itt van például a Hemp burger, amiben feketebab, édesburgonya, és kenderfehérje található, így ez kifejezetten egészséges és tápláló lett. Erre is odafigyeltünk az új menü összeállításakor, hogy legyenek olyan ételek is, amik ezeknek az elvárásoknak megfelelnek. De valóban az örömszerzés a fő célunk, mint ahogy a junk food-nak is. Azonban figyelünk arra, hogy legyen opció azoknak is, akik egy fokkal egészségesebb összetevőkből szeretnék ezt elfogyasztani. Volt már piros burgerünk is egy téli kitelepülés alkalmával, ott is figyeltünk, hogy a színezék természetes, és persze növényi eredetű legyen.

Milyen visszajelzéseket kaptatok a Downtown nyitása óta a vendégektől?

Peti: Szinte kivétel nélkül csak pozitív visszajelzéseket kapunk. A Google-értékeléseink is nagyon jók. Nagyon szeretik a vendégek, és külföldiek is egyre többen érkeznek, hála Istennek, vagy jobb esetben már jönnek vissza hozzánk. Ebből fel tudjuk mérni, hogy hogy állunk a nemzetközi piacon, és azt látjuk, hogy elég jól, ami nagyon fontos számunkra és hálásak vagyunk érte. Mi nem elsősorban vegánokhoz szólunk, hanem szeretünk megszólítani olyan embereket, akik új dolgokat szeretnének kipróbálni, vagy egy-két húsmentes napot beilleszteni, és ilyenkor ők is azokat az ízeket keresik, amiket megszoktak, de hús nélkül.

Milyen elismeréseket kaptatok eddig, amikre leginkább büszkék vagytok?

Lilla: A Magyar Konyha 2017-ben besorolt minket a TOP10 mentes hely listájába. A Dining Guide számos cikket jelentetett meg rólunk, ami az országban a legkomolyabb gasztronómiai magazin, és ugyan nem vegán, mégis figyelmet szentelnek nekünk időről időre. Többször bekerültünk már a Dining Guide TOP100 étteremkalauzba, ami szintén nem kis dolog. Igaz, a DG már akkor is írt rólunk, amikor még csak a Magic volt, de így, hogy a Vegan Love-val is érdekesek vagyunk számukra, ez óriási elismerés. A Hellman’s csinált pár éve egy burgeres versenyt, aminek az volt a lényege, hogy egy Hellman’s szósszal kellett elkészíteni egy burgert, és interneten lehetett a kedvencekre szavazni. Sok burgerező részt vett, és a legtöbb nem vegán volt, mégis mi nyertük meg. Ez is szuper élmény volt. Voltunk többször TV-ben is, pl a Fem3 Café reggeli  műsorában, rádióadásba is hívtak minket már jó pár alkalommal. Részt vettünk többször a Gourmet Fesztiválon, ahová igencsak megválogatják a szervezők, hogy kiket hívnak meg, így ez is óriási elismerés volt számunkra. Ahogy az is, hogy a Sziget Fesztiválon is ott lehettünk már több alkalommal, vegán étteremként tulajdonképpen csak a Napfényes volt még kint velünk párhuzamosan. Magyar celebek, hírességek is rendszeresen járnak hozzánk, például Puskás Peti, Kásás Tamás, de volt már nálunk Dukai Regina, Pintér Adrienn (Ada), és ette már a burgerünket Rácz Jenő is. Sorolhatnánk még az elismeréseket hosszasan, de annyi jó történt velünk a Vegan Love nyitása óta, hogy nehéz mindet felidézni. Nagyon hálásak vagyunk mindenért.

Kitelepülést is vállaltok?

Peti: Igen, rendszeresen megjelenünk vegán piacokon, vegán fesztiválokon, nagyobb zenei fesztiválokon – reméljük, hogy idén már meg lesznek tartva a legnagyobbak, amik az elmúlt két nyári szezonban sajnos nem voltak. Az esküvői cateringet három éve kezdtük el. Már jó néhány esküvőt lebonyolítottunk, egészen extrém helyszíneken is, mint például a Várban a Hadtörténeti Múzeum bálterme, ami egy elég durva esküvő volt, száz fős rendezvény. A nagykovácsi Cserkészparkban többször voltunk már, és idénre is van már több esküvői felkérésünk, már csak emiatt is nagyon várjuk ezt a szezont. Azt kell mondjam, hogy esküvőből is profira képeztük magunkat, gyakorlatilag bárhova el tudunk menni és le tudjuk bonyolítani, akár a puszta, vagy egy szőlő közepén is.

Milyen terveitek vannak még a közeljövőre?

Lilla: Ami új projekt lesz idén, az félig még titkos, de azért elárulunk pár részletet belőle. Megnyitjuk vegán pékségünket, ami eleinte egy pékkocsi lesz valószínűleg a 11. kerületben, de természetesen az éttermekben is lehet majd kapni a  termékeket. Ahogy eddig, most is arra fókuszáltunk, hogy minél ízletesebb és táplálóbb pékárut hozzunk létre, az eddigiektől eltérőt. Eddig azt tapasztaltuk itthon, hogy ami igazán finom, az nem vegán, ami vegán, az sok esetben nálunk nem üti meg a szintet, ezért szerettük volna megalkotni a finom, vegán, ilyen-olyan mentes péksütijeinket és kenyereinket. Peti rengeteg időt, pénzt és energiát fektetett abba, hogy jó termékeink legyenek, és hiszem, hogy ebben lesz a sikerünk. Tavaly nyár óta tanulja a “szakmát”, kísérletezik, dolgozik össze egy pék szakemberrel, hogy olyanok legyenek a termékek, amilyeneknek nálunk lenniük kell. Nagy hangsúlyt fektetünk majd a kovászos termékekre, hiszen a mindennapokban mi is inkább ezeket  fogyasztjuk. A pékség neve “Kenyerező” lesz.

Az interjút készítette: Váry Krisztina

Képek forrása: Vegan Love – Vegan Street Food