Tofu „csirkecombot” lakmározik a Trónok harca sztárja

Peter Dinklage szerencsésnek nem mondható adottságai ellenére kiemelkedően sikeres tudott lenni egy olyan közegben, ahol sokszor a külsőségeken van a fókusz, mégpedig anélkül, hogy egy percre is elszállt volna magától – ma is ugyanaz a laza, vicces, őszinte srác, aki pályája kezdetén volt. Annak idején egy szerelem kapcsán lett vegetáriánus, aztán az állatok iránti könyörületességből „úgy maradt”, a viszonylag közeli múltban pedig vegánra váltott.

Nem az a kimondott sztáralkat

Dinklage 1969-ben a napvilágot a New Jersey-béli Morristownban. Úgymond átlagos családból jön: édesanyja zenetanárként, édesapja biztosítási ügynökként dolgozott. A kis Peter életét azonban egy súlyos hendikep nehezítette meg, mégpedig az achondroplasia nevű betegség, aminek következtében teste és feje „normál” méretű, ám végtagjai ezekhez képest rövidek – ebből adódóan a színész magassága mindössze 135 centiméter.

Bár alkata nem éppen erre predesztinálta, diákkorától a színpadra, no meg persze a filmvászonra vágyott, köszönhetően egy iskolai darabnak, amelyben ő is játszhatott. Így az érettségit követően a Bennington College-t célozta meg, ahová fel is vették, és ahol aztán – az eseménysorozattá alakuló bulizások dacára – 1991-ben végül megkapta a diplomáját.

A szerepek már pályája elején is megtalálták, a skatulyázást azonban jó ideig nem tudta elkerülni: az általa életre keltett figurák jellemzően kilógtak a sorból, nemcsak fizikai korlátaik miatt, hanem más okokból is legalábbis furcsák voltak – ő azonban képes volt elengedni a frusztrációit, és ment tovább az úton.

Humor és hűség

A páncéltól, amellyel tizenévesként körülvette magát, fokozatosan megszabadult – humora és öniróniája rendre átsegítette a kellemetlen helyzeteken. Ma már a legkevésbé sem tekinti tragédiának az állapotát: ahogy 2012-ben a The New York Timesnak fogalmazott, mindannyian mások vagyok, más és más életekkel és történetekkel, függetlenül a magasságunktól. Azt sem rejtette véka alá, hogy vannak napok, amikor nem így érez, alapjában véve azonban megbékélt önmagával és a világgal.

Annál is inkább, mert színészként egyre magasabbra jutott a külsőségekben a folyvást tökéletest ostromló Hollywoodban, a Trónok harca pedig a világhírnevet, no meg a Golden Globe-díjat is meghozta számára. Bár egyetlen szereplő sincs biztonságban, Tyrion Lannister nagy igazságérzettel rendelkező, ám finoman szólva is hedonista karaktere a kezdetektől oszlopos tagja a kosztümös fantasynek, és ez minden bizonnyal így is marad, kivált, hogy a rajongók már Facebook-oldalt is létrehoztak a védelmében. Maga a színész sok téren érez hasonlóságot az általa megformált szeretetreméltó pernahajderrel, egyvalamiben azonban nem is különbözhetnének jobban egymástól: míg Tyrion egyik virágról a másikra száll, Dinklage immár több mint egy évtizede boldog házasságban él Erica Schmidt színházi rendezővel, 2011-ben kislányuk, Zelig is megszületett.

Etikai vegán

A nemzetközi és a hazai média leginkább szerepei, no meg testalkata kapcsán cikkezik a színészről, így kevesen tudják, hogy Dinklage évtizedekig vegetáriánus volt, a viszonylag közeli múltban pedig vegánra váltott. A húsevéssel – nem túl meglepő módon – egy lány hatására hagyott fel, aztán a szerelemnek vége lett, az életmód – és főleg a szemlélet – azonban maradt. Bár például a szójával szemben fenntartásai vannak – és éppen ezért részesíti előnyben a sztenderd éttermeket, mondván, hogy azokban ha mást nem is, egy igazán jó salátát biztosan ehet –, a Trónok harca lakomajeleneteiben, szója ide vagy oda, tofuból készült „csirkecombot” fogyaszt. Népszerűségét jó értelemben véve használja az ügy érdekében: aktív támogatója a Farm Sanctuary állatvédő szervezetnek, a Face Your Food című rövidfilmben pedig narrátorként működött közre. Ez utóbbi alkotás etikai oldalról dolgozza fel a veganizmust mint témát – ahogy maga Dinklage is etikai vegán. Mindemellett felhívja a figyelmet a veganizmus másik két, korántsem elhanyagolható vonzatára, az szűkebb-tágabb környezetünk és egészségünk védelmére is.

 

Írta: Mezei Katalin