Tudományos bizonyíték: A vegánok vére nyolcszor hatékonyabban öli meg a rákos sejteket!

Egy kísérlet során a vegán étrend újabb egészségügyi előnyére derült fény. A Kollektív Evolúció nevű tudományos magazinban jelent meg a vizsgálat eredménye, mely szerint a növényi étrendet folytató emberek vére nyolcszor hatékonyabban száll szembe a daganatos sejtekkel, összehasonlítva a hagyományos étrendet követő emberekkel.

Mint minden komoly kísérletnél, itt is kipróbálták a hatást egy merőben ellentétes étrendnél is. A vizsgálatban szereplők vérmintája egy petricsészében találkozott a daganatos sejtekkel, hogy kiderüljön, vajon melyik étrendet követő emberek vére küzdi le sikeresebben a rákos sejteket. Az eredmény azt mutatta, hogy azoknak a vére, akik legalább egy éven keresztül tisztán növényi étrenden éltek, közel nyolcszor nagyobb erővel állította meg a rákos sejtek növekedését.

Igaz, hogy az egyéb stresszcsökkentő módszerek, mint a jóga és hasonló technikák, szintén fontos daganatmegelőző faktorok, de ezek csak az étrenddel kiegészítve lesznek nyertesek.

Egy másik hasonló, rövid távú megfigyelés az emlőrák kapcsán született, mindössze 14 nap növényi étrend, könnyű testedzéssel kiegészített hatásáról. Két hét gyümölcsökön, zöldségeken és hüvelyeseken – és az érintetteknél jelentősen lecsökkent a daganatos sejtek szaporodása. Egy különálló vizsgálat azt is alátámasztotta, hogy bár a testmozgás is segítette a javulást, az étrend ehhez képest kétszer olyan nagy hatással bírt.

A vegán étrend egészségügyi előnyei egyre szélesebb körben terjednek. Az Amerikai Dietetikusok Szövetsége és a Harvardi Orvosi Egyetem is egyetért abban, hogy a növényi étrend nem csak tápanyagok szempontjából kielégítő, de egyes betegségeknél megelőző hatással is rendelkezik.

Miközben igencsak értékeljük a vegán életmód egészségünket érintő előnyeit, azt is hozzátesszük, hogy a vegánság az állatok kihasználását is megszünteti.

Tanulmány: https://www.ornish.com/wp-content/uploads/Intensive_Lifestyle_Changes_and_Prostate_Cancer.pdf

Forrás: http://www.ecorazzi.com/2016/05/17/study-finds-vegan-blood-kills-cancer-cells-better/

Fordította: Galgóczi Dóra