UNESCO-díjat nyert a vegán óvoda!

Finom léptekkel járj a Földön – Ez az új-zélandi Rotorua’s Tiaki Óvoda filozófiája, mely szerint a teljes hulladékmentesség mellet kötelezték el magukat, és a vegetáriánus kosztról áttértek a vegánra.

Többek között ezért az elvért zsebelhettek be egy Világpolgár Nevelés UNESCO díjat is.

Az óvoda szakácsa, Kaya Sparke, azt meséli, hogy még 2015-ben állt át az óvoda vegetáriánus kosztra és észrevették, hogy egyre több vegán hozzávalóval dolgoznak. Így hát úgy döntöttek, hogy teljes mértékben elkötelezik magukat emellett a változás mellett.

Katherine Haude, az óvoda igazgatója azt nyilatkozta, hogy a siker kulcsa a gyerekek és szülők bevonása a változásba.

Ebben a folyamatban együttműködtek a Heart Foundation (szívbetegségek megelőzésére és kezelésére létrehozott ausztrál alapítvány) regisztrált dietetikusával, Jasmin Jacksonnal, aki ellenőrizte az elkészített menüt és beszélt a szülőkkel a változásról.

„Ha jól tudjuk csinálni és a gyerekek tápanyagigényét is kielégítjük, akkor úgy gondoltuk, hogy ezt kell tennünk.”

Amikor az újságíró felkereste az óvodát, a gyerekek éppen kekszet készítettek aznap délutánra és az óvoda saját kertjében termesztett spenót begyűjtésével foglalatoskodtak, amit láthatóan nagyon élveztek.

„Régebben egy gyermek életének természetes része volt, hogy anyjának segített a kerti munkálatokban. Továbbá nyújt az embernek egy bizonyos elégedettséget, ha az általa termesztett ételt főzi meg és fogyasztja el.”

Sparke azt is elmondja, hogy a teljes vegán étkezésre való áttérés és a teljes hulladékmentességre (zero waste) való törekvés eleinte nehézségekkel járt.

„A zöldségek és gyümölcsök önálló termesztése remek mód arra, hogy csökkentsük a hulladék mennyiségét, azáltal, hogy előre csomagolt ételek megvásárlása nélkül készítünk olyan ételeket, mint a humusz, kekszek, növényi tejek stb. Hosszú utat jártunk be ahhoz, hogy olyan legyen az elkészített ételünk, amely hulladékmentes, vegán, tápanyagban gazdag és még ízlik is a 2-6 éveseknek, úgyhogy nagyon büszkék vagyunk az eredményeinkre.”

Az óvodaigazgató elmondta, hogy most már akár három hét is eltelik, mire újra kell üríteni a szemetest.

Jackson véleménye szerint egy olyan színvonalas növényi étrend kialakításához, amelyet a Tiaki óvoda követ, odaadás szükséges, de úgy véli, hogy megéri a fáradságot.

„A Tiaki óvodásainak különösen előnyös a növényi ételek fogyasztása ebben a korban, mivel különböző ízekkel és textúrákkal ismerkedhetnek meg, így már a gyerekkor kritikus fejlődési szakaszában megkedvelik a zöldségeket. Azzal, hogy megtanulják már most élvezni a zöldségek fogyasztását, egészséges étkezési szokásokat alakíthatnak ki életük hátra lévő részére.”

 

Fordította: Koháry Eszter

Forrás: https://www.stuff.co.nz/bay-of-plenty/103696024/rotorua-childcare-centre-adopts-vegan-menu-goes-waste-free