Vajon hiánybeteg lesz a vegán gyerek?

A Daily Mail bulvármagazin május elején megjelent írása szerint az orvosi és dietetikusi tanácsok nélkül vegán étrendet követő kisgyerekeknél tápanyaghiány kockázata áll fenn. A 74 éve, 1944 óta működő The Vegan Society (Vegán Társaság) saját weboldalán válaszolt a Daily Mail állításaira.

„Itt a Vegán Társaságnál meggyőződésünk, hogy a veganizmus egy szép és őszinte életmód, és egy vegán szülő természetesen azt szeretné, ha gyermekei is így élnének.” – kezdődik a cikk.

„A vegán gyereknevelés nem csak a táplálkozási előnyökről szól, hanem az együttérzésre, más élőlények tiszteletére és egyenlőségére tanításról is.

Fontos, hogy a gyerekek megértsék, honnan származnak az élelmiszerek, hogyan tartják az állatokat, és milyen hatással van mindez az egészségünkre és a környezetünkre. Ez lehetővé teszi számukra, hogy tájékozottak legyenek, tényeken és együttérzésen alapuló döntéseket hozzanak, ne pedig a megszokások és a mit érzünk „normálisnak” elve határozza meg választásaikat.

Azonban a mai sajtóhírek (Daily Mail cikke, lásd fent), amelyek az orvosi és dietetikusi tanácsok nélkül vegán étrendet követő kisgyerekek nevelésének kockázataira figyelmeztetnek, egy nemlétező történetet szakértők által készített áttörő felfedezésnek álcázva tálalnak.

A valóság ezzel szemben az, hogy minden étrend hordoz veszélyeket, különösen akkor, ha a gyermekeket érinti. Minden szülőnek alaposan tájékozódnia kell a különböző táplálkozási módokról a gyermekei biztonsága érdekében, hogy egészségesen étkezzenek és megfelelő táplálékot kapjanak. A tápanyaghiány nem kizárólag vegán probléma, igazságtalan annak lefesteni.

Mind a gyermekek, mind a felnőttek sokkal inkább fedezni tudják táplálékszükségleteiket közvetlenül a növényekből, mint olyan állatok fogyasztásából, akik a tápanyagokat testükön szűrik át, vagy maguk is étrend-kiegészítőket kapnak. (Pl. a növényevő állatok, mint a marha, külön B12 vitamin pótlást kapnak.)

Heather Russell, a Vegán Társaság dietetikusa elmondta: „A jó táplálkozás elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyerekek megfelelően induljanak el az életben, és a jól megtervezett vegán étrend minden családtag igényeit képes kielégíteni, valamint támogatja a normális növekedést és fejlődést.

Akár vegán valaki, akár nem, a kiegyensúlyozott táplálkozás magában foglalja a gyümölcsöket és a zöldségeket, a keményítőtartalmú élelmiszereket és a fehérjében és kalciumban gazdag ételeket. Fontos szerep jut ezeken kívül a vitaminokkal dúsított ételeknek és étrend-kiegészítőknek is.

A vegán étrendben bizonyos tápanyagok különös figyelmet igényelnek, beleértve a B12 vitamint, amelyet dúsított ételekből és étrend-kiegészítőkből kaphatunk meg. Javasolt a jódpótlás is. Mindenkinek, aki tejmentes étrenden él, ezt figyelembe kellene vennie.

Az emberek aggódnak amiatt, hogy a vegán étrend túl kevés fehérjét és kalciumot tartalmaz, de valójában a megfelelő növényi ételek választásával ezekhez is könnyű hozzájutni a szervezetnek. A vegán csecsemő első ételeinek bevezetése során ajánlott a cukormentes, dúsított szójatej használata a főzéshez. Ugyanannyi kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej, és hasonló mennyiségű fehérjét is. A bab, a csicseriborsó, a lencse, a szójagranulátum, a dúsított szójajoghurt és a tofu csak néhány példa a fehérje más jó forrásaira, és ezek az élelmiszerek cinket is tartalmaznak.

Ha megismertetjük a gyerekeket a növényi ételek széles választékával, azzal megalapozzuk náluk az egészséges szokások kialakulását egy életre.

A kiegyensúlyozott vegán étrend segít az embereknek korlátozni a telített zsírt és rengeteg rosthoz jutni. A kutatások kapcsolatot találtak a növényi alapú étkezési forma és az alacsonyabb vérnyomás, alacsonyabb koleszterinszint, a szívbetegségek kisebb kockázata, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának alacsony esélye és bizonyos típusú rákos megbetegedések esélyének csökkenése között.

Mind a British Dietetics Association (Brit Dietetikai Szövetség), mind az American Academy of Nutrition and Dietetics (Amerikai Táplálkozási és Dietetikai Akadémia) elismerte, hogy a jól megtervezett vegán étrend minden életkorban támogatja az egészséges életet.

az eredeti cikket fordította:  Anikó Gacsó