A vegánság a boldogság kulcsa a ‘világ legboldogabb embere’ szerint

Matthieu Ricard buddhista szerzetes szerint a növényi étrendben rejlik a hosszútávú jólét titka.

A tibeti buddhista szerzetes, akit a ‘világ legboldogabb emberének’ is tartanak, hangsúlyozta, hogy vegán életmódjának tulajdonítja tartós boldogságát.

A nepáli monostorban élő szerzetes a kitüntető megnevezést tudósoktól kapta, miután részt vett egy 12 éves, meditáció és együttérzés témájú kutatásban a Wisconsin-i egyetemen.

Mielőtt Ricard elnyerte volna a ‘világ legboldogabb embere’ címet, a szerzetest neurológusok tanulmányozták meditálás közben 256 szenzor segítségével. Megfigyelték, hogy Ricard agya gamma hullámokat bocsátott ki, melyek a tudatossághoz, figyelemhez, tanuláshoz és memóriához köthetőek – s amelyek korábban egy kísérletben sem lettek riportálva.

A szerzetes hangsúlyozza, hogy a tiszta tudatú étkezés a kulcs a nyugodt, békés élet eléréséhez.

“Nagyon aggódom a 8 millió egyéb faj sorsáért, melyek, csakúgy mint az ember, szeretnék elkerülni a szenvedést, és teljes életet élni.” – mondta Ricard a Peta állatjogi szervezetnek.

“A teljes boldogság csak azáltal érhető el, ha nem okozunk szenvedést másoknak.”

Amikor a Business Insider tavaly arról kérdezte, hogyan tudja az ember elérni a teljes boldogságot, Ricard azt is elmondta, hogy a jóindulat és jótékonyság ugyanolyan fontossággal bír. Ennek az az oka, hogy a folyamatosan magaddal való törődés fárasztó, és végül boldogtalansághoz vezet.

“Nem vezet sehova, hogy egész nap csak magammal vagyok elfoglalva, mindössze begyöpösödött és nyomorult lesz tőle az ember, a világban csak fenyegetést vagy önmaga érdekeit fogja látni.”

A szerzetes hisz a pozitív gondolatok és a meditáció erejében, mely elmondása szerint bárkit a megvilágosodás ösvényére vezethet.

„Az elme tréningezésével bármikor magasabb szintre tudjuk emelni a boldogságszintünket.” – mondta el a Business Insider-nek adott interjúban.

Így van ez a futással is. Ha kitartóan edzek, maratont is futhatok. Lehet, hogy nem lesz belőlem olimpiai bajnok, de hatalmas a különbség edzés és nem edzés között. S ugyan miért ne lenne ugyanez érvényes az elmére is?”

Egy további interjúban azt is kiemelte, hogy a magunkat a többi emberhez való hasonlítgatás mindenképp boldogtalansághoz vezet. “Az irigy összehasonlítgatás a boldogság gyilkosa.”

Eredeti cikk: https://www.standard.co.uk/lifestyle/london-life/happiest-man-in-the-world-says-veganism-is-the-key-to-happiness-a3495626.html

Fordította: Bodó Anilla