Bezárt egy hentesüzlet, mert „a veganizmus a jövő”!

Újabb személyes példát láthatunk arra, hogy egy döntés felülírhatja a korábbi, helytelen tetteket. Gustaf Soderfeldt egy svédországi sertéstenyésztő volt, és egy kis “humánus” hentesüzletet vezetett. Most, részben a Youtube-on látott videók hatására vegán lett, és ez, állítása szerint, megváltoztatta az életét. A svéd Aftonbladet újságnak adott interjújában elmagyarázta életmódváltásának okát, és a veganizmust a “gazdálkodás jövőjének” nevezte.

Soderfelt azzal érvelt, mennyivel örömtelibb a növénytermesztés, mint a húsért való állattartás, és rávilágított arra, milyen küzdelmekkel jár az állattenyésztés.
Őszintén elmondta: “A vásárlóink szerették azt hallani, hogy a malacoknak „jó életük” volt, de természetesen nem akartak tudni az állattenyésztés árnyoldaláról. Ha bevallottam volna nekik, hogy az anyakocának milyen fájdalmas volt megválni a kicsinyeitől, vagy hogy a sertések kínjukban sikoltottak, amikor a vágóhídra tartó teherautóra tettük őket, egy vevőm sem maradt volna.”
Így folytatta: “Semmi móka nincs abban, ha azért tartasz állatokat, hogy megöld őket… Megteszed, mert azt gondolod, meg kell tenned, de legbelül szörnyen érzed magad.”
A farmer legmegrázóbb kijelentése: „Ha törődsz az állatokkal, a megoldás nem a “humánus hús”. A helyes lépés az, ha többé nem tenyésztünk állatokat étkezési célra.” Soderfelt inspirációként hozzátette, hogy a vegán gazdálkodás “együtt-érzőbb, egészségesebb, hatékonyabb, kevésbé pazarló és klíma-barátabb”, és egyértelművé tette, hogy a többi farmernek is ugyanígy kellene tennie. Még arra is van javaslata, hogyan térhetnek át a legkevésbé megterhelő módon: “– A gazdálkodók továbbfejlesztik ismereteiket és módszereiket, hogy lehetővé tegyék a forradalmi váltást – és megkezdjék a vegán gazdálkodást. Ez az út csak most kezdődött, és még több elhivatott emberre van szükségünk.”

A cikket fordította: Viktória Czeba