Egy új korszak kezdete – EPOCH Vegan Burger

Az Istvánffi növényi burgerezőt nem kell bemutatni a fővárosiaknak. De az ország legkülönbözőbb pontjairól Budapestre érkezők is úgy alakítják programjukat, hogy lehetőség szerint eljussanak az ikonikus helyre. Hagyományos étrenden élők éppúgy törzsfogyasztói, mint a vegánok. Ráadásul az évente megrendezett Vegán Palacsinta Bajnokságunk visszatérő támogatója – immár EPOCH Vegan Burger néven.

Az arculatváltásról kérdeztük az Istvánffi-EPOCH csapatát.

Az Istvánffi Veggie Burger az első növényi burgerezőként bukkant fel Budapesten 2014-ben. Hogyan éltétek meg az elmúlt 7 évet? Mi volt a legnehezebb a vállalkozásotokban és mi jelentette a legnagyobb sikert számotokra?

Az elmúlt hét év Budapesten a növényi éttermek robbanásszerű terjedéséről szólt és ezt végigkövetni egészen hihetetlen élmény volt. Mi volt a legnehezebb? Vállalkozni mindig nehéz. De az új lehetőségek, egy jó csapat, a megoldásra való törekvés és a pozitív belső motiváció mindig legyőzte az akadályokat. Legnagyobb sikernek talán azt mondhatjuk, hogy a 2008-as és 2020-as kezdetű válságokat nem csak átvészeltük, hanem fejlődve, erőt merítve növekvő tendenciával jöttünk ki belőlük. Az Istvánffi ugyan csak 2014-től volt jelen, de az ahhoz vezető úton már 2008 elején elindultunk. Továbbá nagy öröm, hogy sok Franchise érdeklődőnk van annak ellenére, hogy még nem kezdtük el az ezzel kapcsolatos kampányokat.

Ételeitek nem tartalmaznak mesterséges ízfokozót, színezéket és tartósítószert, mégis – vagy talán épp ezért – nagyon népszerűek és megállják a helyüket íz, minőség és tápérték szempontjából is. Mi a titka az Istvánffi – vagy inkább most már az EPOCH – burgereknek?

A titkunk egyrészről, hogy magas minőségű alapanyagokból dolgozunk. A jó minőségű alapanyag a finom étel kulcsa. Továbbá a burgerek összes alkotóelemét mi kísérleteztük ki és mi gyártjuk a kezdetek óta. A közkedvelt Istvánffi és Mandula szószokat, a burger pogácsákat, de még a bucikat is mi készítjük. A hamburger bucikat az étteremben kelesztik készre és utána sütik ki, szóval a “friss” szó nálunk egészen mást takar, mint más éttermekben. Ez a legnagyobb titka az EPOCH burgereknek.

Hogyan látjátok, mi változott az elmúlt hét évben a növényi étrend és a növényi ételeket kínáló éttermek terén? Mennyiben mások ma a körülmények, mint a kezdetekkor?

Amikor mi elkezdtünk ezzel foglalkozni, lényegében még senki nem volt a piacon. Így az első étterem nyitása könnyű volt, özönlöttek az emberek a miniatűr Kolosy téri burgerezőnkbe. Volt olyan, aki 100km-t utazott hozzánk. Most kis túlzással elmondható, hogy minden hónapra jut egy új vegán étterem nyitása, ami nekünk egy teljesen más és szokatlan helyzetet teremtett. Most nem elég jót csinálni, most már változatosan kell jót csinálni és még jobban, mint azelőtt.

Június közepén zajlott a név- és arculatváltásotok. Mi áll a változtatás mögött és miért EPOCH…?

Ez a munka már évekkel ezelőtt elkezdődött, amikor külföldről kaptunk franchise megkereséseket és a beszélgetés mindig elakadt a névnél. Az Istvánffi csak magyarul kiejthető és csak magyarul jelent valamit. A pandémia előtt elkészült az új arculat, majd amikor beütött a krach, éreztük, hogy ennél jobb helyzetünk sosem lesz a teljes márka újragondolására. A név mondhatni isteni sugallatra jött, de a jelentése minden európai nyelven magáért beszél: korszak, új korszak. A pandémia ihlette, és az új időszakhoz tökéletesen be is talált.

Külföldön merre? Kelet, nyugat, észak, dél…?

Nincs meghatározott irány. Piaci elemzéseket végeztünk sok európai országban, vannak biztatóbb és kevésbé biztatóbb régiók, de konkrétum még nincs. Teljesen nyitottak vagyunk.

Mikor fogalmazódott meg bennetek a bővítés gondolata?

7 évvel ezelőtt is bővítésben gondolkodtunk, sőt 13 évvel ezelőtt, amikor elkezdtünk ezen az úton járni, már akkor ezzel a szemlélettel álltunk hozzá a rendszerépítéshez.

Mindezt továbbra is a családi üzemben történő előkészítés támogatja majd? Hogyan biztosítható egy ekkora léptékű változás megfelelő logisztikai háttere?

Mivel a fejlődést már az elején belekalkuláltuk, így az egész rendszer úgy lett kiépítve, hogy ne érjen minket a növekedés váratlanul, de az üzem fejlesztése állandó projekt számunkra. Mindemellett az a meglátásunk, hogy nem a méret, hanem a hozzáállás számít, így maradhat mérettől függetlenül családi üzem az EPOCH.

A nemzetközi elképzelések mellett esetleg belföldön is terveztek terjeszkedést?

Igen, belföldön fogunk terjeszkedni. Jelenleg két partnerrel folynak tárgyalások. Egyébként a Kálvin téri étterem is partnerként üzemel. Ott a tulajdonos a munkatársunk volt, aztán belevágott a saját étterembe. Emellett hamarosan nyitunk egy saját egységet is, amit mi üzemeltetünk.

Sokan írták a Facebook oldalatokon, hogy szeretnék, ha megmaradnának az eddig megszokott kedvencek és mindig megnyugtattátok az érdeklődőket, hogy ami bevált, azon nem változtattok. Néhány termék másik nevet kap, de emellett újdonságokkal is készültök. Milyen új termékekkel bővül a kínálat?

Elkezdtünk hónapokkal ezelőtt kidolgozni egy gluténmentes vonalat, amelyet most állandó kínálatban rögzítettünk. Lett két új burger, amelyek az EPOCH Burger névre hallgatnak, és megalkottuk a borsófehérjéből készülő EPOCH meat pogácsát. Hosszútávú tervünk, hogy az összes sikérből készült pogácsánkat az EPOCH meat-re cseréljük le. Emellett új szósszal és új üdítővel is bővítettük a kínálatot.

Személyes kedvencem a Slapjack (különösen a gombás és a csicseri), amely egy gluténmentes tésztába tekert streetfood. Nagyon sokan érintettek, sokan „lobbiznak” további GM termékekért. Ezen a téren mit ígérhettek?

Dolgozunk az ügyön. Nem könnyű olyan gluténmentes bucit készíteni, ami labdába rúg a mostani frissen készített bucink mellett, emellett szempont nálunk, hogy az éttermi kiszolgálás gyorsasága se romoljon. Nehéz feladat, egyelőre még keressük az elfogadható, kompromisszumok nélküli megoldást.

Mit üzennétek az olvasóknak?

Semmi nem olyan egyszerű, ahogy az elsőnek látszik, de hittel, türelemmel és kitartással a legnehezebb időszakok is gyümölcsözően telhetnek el. Minden rosszabb időszak végén egy új korszak jön, egy új EPOCH.

Az interjút Váry Krisztina készítette.