Évértékelés 2021

2021-ben bepótoltuk és – úgy érezzük – túl is szárnyaltuk a 2020-as terveinket aktivitás tekintetében. 12 saját eseményt szerveztünk és tartottunk meg (ebből kettőt társzervezőként), 8 kitelepülésre volt lehetőségünk és további 4 esetben kampányjellegű feladatot vállaltunk. Mindezek mellett újraindítottuk a Vegán Világ magazint, amely Magyarországon az első, évente kétszer megjelenő, ingyenes, magyar nyelvű újság csupa érdekességgel, hasznos és színes tartalommal, receptekkel, valamint számos együttműködés valósult meg közös céljaink elérése érdekében. Dédelgetett tervünk pedig, hogy Budapesten kívül az ország több településére is eljussunk, nagy örömünkre végre valóra vált.

Év elején ezúttal is bekapcsolódtunk a nemzetközi veganuár kezdeményezésbe, saját Facebook csoportunkban önkénteseink és a csoporttagok segítségével rendszeres posztokkal, tippekkel, hasznos információkkal motiváltuk az érdeklődőket a vegán életmód kipróbálásában.

A veganuárhoz kapcsolódóan február 3-án a Tilos Rádió ERŐMŰ című műsorának vendége volt a Vegán Állatvédelem. Az adásban lehetőséget kaptunk bemutatni az Egyesület munkáját, valamint olyan témákat érinteni, mint: Mi az a kettős mérce? Mi a különbség az állatjog és állatjólét között? Mi a baj a tejjel? Mi a baj a mézzel? Mi a baj a tojással? Az adás a YouTube csatornánkon visszahallgatható:

Március 27-én tartottuk meg az év egyetlen Online Vegán Klubját, majd ezt egy Kezdő Vegán Klub követte október végén, immár valós térben, a budapesti Naspolya Nassoldában.

Április 22-én a Föld napja alkalmából a Tilos Rádió Tematikus napjának szervezésében vehettünk részt, két esetben a 3. Utas című műsorban műsorvezetőként is kipróbálhattuk magunkat.

Június ötödikével kezdetét vette a piknik szezon, és egészen szeptember közepéig ki is használtuk azt. 5 városban (Budapest, Pécs, Győr, Kecskemét, Tata) 7 vegán pikniket szerveztünk, Budapesten két helyszínen (Margitsziget és Infopark) hívtuk a szabadba falatozni nem csak a vegánokat, hanem mindenkit, aki érdeklődik a növényi étrend vagy a vegán életmód iránt.

Június 26-án egy rendhagyó kitelepülésre került sor: az ELTE Sashegyi Gepárdok futócsapat által szervezett, Velencei Futókarnevál elnevezésű közösségi futáson biztosítottuk a frissítést az útvonal egyik állomásán, természetesen csupa vegán finomsággal.

Július 31-én rendeztük meg a várva várt Vegán Palacsinta Bajnokságot, melyről csak annyit tudunk röviden elmondani, hogy minden várakozásunkat felülmúlta a sikere, és minden munkát megért a résztvevők jókedve és elégedettsége.

Az év folyamán 5 alkalommal csatlakozhattunk a Vegan Sunday Market vegán piacaihoz saját standdal, ahol a szokásos infoasztalos felállásban beszélgettünk az érdeklődőkkel, mutattuk be az egyesület munkáját, válaszoltunk bármilyen, a vegánsággal kapcsolatos kérdésre és népszerűsítettük a vegán életmódot.

Október 10-re időzítettük az Együtt az Állatokért és a Földért közösséggel közösen szervezett békés demonstrációt Budapesten az állatok világnapja és az erőszakmentesség világnapja alkalmából. Az esemény jelmondata: „Egyetlen hang különbséget tehet, egymillió pedig megváltoztathatja a világot!” Célunk volt megmutatni, hogy tiszteljük az állatokat, aggódunk a sorsuk és az élőhelyeik, valamint az éghajlatváltozás miatt; szót emelni az állatok mindenfajta bántalmazása és kihasználása, a természet pusztítása, a Föld kizsákmányolása ellen, valamint felhívni a figyelmet arra, hogy az emberi tevékenységgel milyen hatalmas bajba sodortuk az állatokat, az élővilágunkat, és saját magunkat. (Fotók: Jutasi-Zianosz Alexandra)

November 15-én az érdi Vitalitás Klub meghívásának eleget téve két órában előadást tartottunk a vegán életmódról és a növényi étrendről, a vegánná váláshoz vezető motivációkról, a hagyományos/nyugati étrend környezet- és egészségromboló hatásáról, valamint a változtatáshoz szükséges lépésekről, lehetőségekről és alternatívákról. A résztvevők legnagyobb örömére kóstolóval is készültünk, és minden falat hatalmas sikert aratott a jelenlévők között.

November 19-én egy fantasztikus kezdeményezés részesei lehettünk. A Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudomány szakos hallgatói egy egyetemi projekt keretén belül nagyot álmodtak: Visszhang Expo címre keresztelt kiállításuk célja a civil szervezetek bemutatása és kezdeményezéseik népszerűsítése volt, ezáltal egy újabb platformot biztosítva és segítve a társadalom tudatosabbá és tájékozottabbá válását.

Az eseményre csupa olyan civil szervezet kapott meghívást, amelynek munkáját méltónak találták egy szélesebb körrel való megismertetésre, így igazán nagy megtiszteltetés volt jelen lenni a többi meghívott csapat között.

Természetesen itt is megragadtuk az alkalmat, hogy az egyesület munkájáról, céljairól, és magáról a vegán mozgalomról, a vegán életmódról minél több információt megosszunk a jelenlévőkkel. Igyekeztünk kiemelni, hogy szemléletformáló tevékenységünk eszköze csakis az erőszakmentes kommunikáció lehet. A visszajelzések kivétel nélkül pozitívak voltak, ami újabb lendületet adott a munkánk folytatásához. (Kelemen Dóra és Ruskó Richárd fotói)

2021-ben az ingyenes újságunk szerkesztésére önkénteseinkből összeállt kicsi, de elkötelezett csapat jóvoltából két szám is megjelenhetett, egy augusztusban, egy pedig decemberben. Mindkét esetben 3.000-3.000 példányt nyomtattunk újrahasznosított papírra, és segítőinknek köszönhetően az ország sok-sok pontján (sőt, határon túl is) elérhetővé vált vegánok és nem vegánok számára egyaránt. Emellett a teljes terjedelem online is letölthető a honlapunkról, ahogy az összes előző szám is.

Év közben csatlakoztunk a Jane Goodall Intézet „Passzold vissza, Tesó!” kampányához, melynek keretében az eseményeinken lehetőséget biztosítottunk a résztvevőknek leadni régi, használaton kívüli, elromlott mobiltelefonjaikat, tableteiket, gps készülékeiket.

Vállaltuk, hogy ezeket összegyűjtve eljuttatjuk egy szakszerű szétszerelő üzembe, így segítve a készülékekben található értékes anyagokat körforgásban tartani és újra felhasználni, egyúttal felhívni a figyelmet az okoseszközök előállításához szükséges koltán érc bányászata során veszélybe kerülő emberszabásúak védelmének fontosságára.

Év vége felé bekapcsolódtunk a Stop Finning EU kampányba, melyet hazánkban a StopFinning – Magyarország és a Sea Shepherd Hungary Official csapata vezényelt le. Megosztásokkal, bejegyzésekkel, és a decemberi Vegán Világ újságban felajánlott fél oldalas megjelenési lehetőséggel igyekeztünk hozzájárulni az európai polgári kezdeményezés sikeréhez a cápák védelmében.

Decemberben még egy utolsó nagyobb lélegzetvételű projekthez csatlakoztunk: a PegaPoll közvélemény-kutató start up felkérésére részt vettünk az etika, a fenntarthatóság és az egészség jegyében a 2022-es veganuár időszakára időzített VegaPoll felmérés kérdéseinek és válaszainak összeállításában (vegapoll.com).

Honlapunkon újabb saját bejegyzéseket, interjúkat, híreket, illetve átvett és magyar nyelvre fordított cikkeket tettünk közzé, közösségi média felületeinken (Facebook, Instagram) pedig egész évben rendszeresen jelentkeztünk szemléletformáló és edukatív tartalmakkal.

Hálásak vagyunk együttműködő partnereinknek (akiket még nem említettünk, de köszönetünket szeretnénk kifejezni támogatásukért: a PlanTEEs-nek, a FillGood Kézműves Sütödének, a Vegan Love – Vegan Streetfoodnak), valamint önkénteseinknek és támogatóinknak, adományozóinknak, hogy az elmúlt évben is ilyen gazdagon megtölthettük programokkal a naptárunkat és közösen tehettünk – reményeink szerint nem is keveset – egy békésebb, etikusabb, egészségesebb és fenntarthatóbb világért.

Az összeállítást Váry Kriszti készítette.