Hétvégi aktivizmus

Nem várt fordulattal ért véget a hétvégén Budapesten megrendezett Szőrmeellenes Tüntetés: vegán állatvédelmi aktivisták maroknyi csapata a demonstrációt követően újabb spontán akcióra vállalkozott a fővárosban, és munkájuknak köszönhetően három liba élete változott meg gyökeresen.

Szőrmeellenes Tüntetés. 2017. 11. 11., Bp., Széll Kálmán tér (Tóth Krisztián fotója)

A VI. Márton Napi Libafesztivál (Újbuda – Allee-sétány) már korábban is az aktivisták látókörébe került, mivel azon túl, hogy gyakorlatilag az egész rendezvény különböző állati testrészek adás-vételéről szólt, az egyik kiállító (aki egyben a rendezvény főszervezője is) ráadásul egy kifüggesztett kosfejjel próbálta meg népszerűsíteni a termékeit. Bár már a rendezvény első napján kimerítő indoklást kaptak Komáromy Gergő (G Ras) környezetvédő, ember-, és állatjogi aktivistától arról, miért nem etikus egy meggyilkolt állat testrészét ilyen módon (sem) saját célokra felhasználni, a kiállítók a fejet végül csak rendőri intézkedésre voltak hajlandóak az egész rendezvény idejére levenni. A fesztivál másik sok kérdést felvető látványossága a libasimogató volt: a szervezők három libát kerítettek el a sétányon, hogy az arra járó gyerekek is találjanak maguknak elfoglaltságot, illetve mint az később kiderült, a főszervező elsődleges célja a libák kiállításával az volt, hogy a gyerekek közvetlen kapcsolatba kerülhessenek azokkal az állatokkal, akikkel egyébként csak a tányérjukon találkoznának. Ellenben – ahogy az várható volt – a legtöbb szülő nem szerette volna, ha ez az összefüggés napvilágra kerülne.

Még a libasimogatóban (Komáromy Gergő – G Ras – fotója)

A liba hölgyek – akik időközben a Tünde, Martina, és Renáta nevet kapták keresztapjuktól, Gergőtől – a karácsonyi vacsora főszereplői lettek volna, ha a tulajdonost nem hatja meg az aktivisták által rögtönzött csoportos ismeretterjesztő előadás, amit a libák köré sereglett, hosszabb-rövidebb ideig ácsorgó hallgatóság számára tartottak. A megmozdulás vegyes érzelmeket generált a közönségben – a nyitott és felelős gondolkodásmódtól egészen a sértett, agresszív viselkedésig minden megjelent a palettán –, és ekkorra már az aktivisták jelentős része is elindult hazafelé, de a főszervező Necz Istvánt megérintette az elszántság, amit a csoport, illetve a csoportot is értesítő Gergő tanúsított. Bevallotta, hogy bár őt más irányba vitte az élet, rendezvényein szeretne a vegán nézőpontnak is teret engedni, akár teljesen vegán rendezvényt is szervezni a segítségünkkel; illetve ő maga ajánlotta fel a libák megmentésének lehetőségét is. A hír futótűzként terjedt a már hazafelé tartó aktivisták közt, mindenki a libák biztonságos elhelyezésének megoldásán törte a fejét, így a liba hölgyek másnap már a kanadai SAVE mozgalom két tagjának kíséretében utaztak ideiglenes befogadójukhoz, Máté Borókához, majd onnan napokon belül végleges helyükre, a már több mentett állatnak is otthont adó Szőcs-Kovács Ákoshoz. Boróka szerint itt egyből otthon érezték magukat, szétnéztek, megismerkedtek új családjukkal, a kacsákkal és tyúkokkal, majd birtokba vették a nekik előkészített helyet. “Ők most már nyugodtan totyorászhatnak és gágoghatnak, amíg akarnak.”– fogalmazott Boróka.

A felmentősereg: Karol Marocho, Máté Boróka, Alex Bez, Komáromy Gergő – G Ras (Karol Marocho fotója)

4. Tünde, Martina, és Renáta – belőlük már senki nem eszik (Karol Marocho fotója)

Hosszú, boldog életet! (Szőcs-Kovács Ákos fotója)

A libák mentésével szinte párhuzamosan az egyik legismertebb internetes közösségi portálon kelt szárnyra a hír, miszerint a Bëlga együttes új klipjében szereplő kilenc nyúlnak is segítségre van szüksége, hogy a forgatás után ne fosszák meg őket az életüktől. Tóth Zília (vegán aktivista) segítségkérő posztjának köszönhetően az ügy kapcsán vegán állatvédők szintén hihetetlenül gyors, és szervezett összefogást tanúsítottak, és több magánszemély, illetve szervezet bevonásával biztonságosan elhelyezték mind a kilenc kis életet. Hargitai Dóra vegán állatvédelmi aktivista a történtek kapcsán felvette a kapcsolatot az együttes tagjaival, és beszámolt nekik a mentőakció kimeneteléről, majd felkérte őket a rágcsálók további életének támogatására is. A Zsolti, a béka megalkotói pozitívan fogadták a megkeresést, és a kis tapsifülesek a jövőben számíthatnak a segítségükre. Reméljük a fiúk a későbbiekben sem tekintenek majd úgy az állatokra, mint a klipjeik egyszer használatos, eldobható kellékeire!

Ez lett volna a nyuszik sorsa (forrás: www.facebook.com)

Itt már biztonságban, szeretetben (A fotókért köszönet Tóth Zíliának)

Szolgáljon ez a két történet erőt adó példaként minden elkötelezett állatvédőnek, hogy akkor se adjuk fel a reményt, ha épp nem látjuk a fényt az alagút végén! Ne féljünk segítséget kérni, és hallatni a hangunkat mindazokért, akik nem tudnak kiállni magukért, mert soha nem tudhatjuk, milyen hatással lehetünk embertársainkra, és ez által állat barátaink életére! Ehhez az emberfeletti munkához kívánok mindenkinek sok erőt, és elszántságot: tegyük együtt jobb hellyé a világot!

Ha Te is szívesen támogatnád a mentőakciók költségeit egy zabtejes latte árával, felajánlásodat köszönettel fogadjuk az alábbi számlaszámon: 16200223-10058561 Máté Boróka, MagNet Bank

 

Czeba Viktória