Kifogások étrendje a valóság helyett?

Tömeges siker fogadta a népszerű vegán aktivista írónő, Colleen Patrick Goudreau legújabb előadását. Arra biztat mindenkit, hogy legyen bátorságunk vállalni az érzéseinket és ne rejtőzzünk kifogások mögé.

A meggyőző, szórakoztató és rendkívül motiváló előadásban Colleen felsorakoztatja azokat az érveket, melyeket gyakran hallunk a vegán életmódban kételkedők szájából. „Ó, nincs nekem arra időm, hogy órákig zöldségeket aprítsak!” „Próbáltam már vegetáriánussá válni, de annyira hiányzott a hús!” „Bármiről le tudnék mondani, nade a sajtról, hát arról soha!”

A videó első részében magát a beszédet hallhatjuk, majd a nézők kérdései következnek. Ha csak egy kicsit is hajlandó vagy figyelembe venni az étkezési szokásaid etikai hátterét, szánd rá ezt a kis időt, hogy megnézed az előadást. Nem fogsz csalódni, és talán egy életre szóló változás küszöbére lépsz.

Ezekkel a témákkal találkozol:

Elutasítás: Ha homokba dugod a fejed a valóság elől, hogy ne lásd, mit élnek át az állatok csak azért, hogy te az ízlelőbimbóidat kényeztesd, az éppen olyan, mint amikor a kisgyerek játékból eltakarja a szemét és azt hiszi, hogy akkor őt sem látja senki. Pedig ő attól még ott van! A szemünk behunyása nem szünteti meg a valóságot, de vaskos lakattal zárja be a lélek és az érzések ajtaját, hogy képesek legyünk folytatni az eddigi kegyetlenséget.

Táplálkozás: A fitotápanyagokat, antioxidánsokat, rostokat, az összes egészséges tápanyagot a növényekből nyerhetjük, nem az állatok testéből. Abba csak úgy kerül be, hogy az állat maga is elfogyasztja a növényeket. De miért tennénk láncszemként az állatokat a folyamatba, ha közvetlenül meg is ehetjük a növényt? Csak azért, hogy egyúttal egy csomó felesleges és egészségre káros anyagot is fogyasszunk, mint telített zsírok, állati fehérje, tejcukor és koleszterin, melyek közömbösítik a rostok, értékes tápanyagok, vitaminok, nyomelemek jótékony hatásait, melyek a növényekben rejlenek?

Etika: Önmagában az a tény, hogy megtehetünk valamit, nem jelenti azt, hogy meg is kell tennünk. Hogy eddig is így cselekedtünk, nem jelenti azt, hogy a jövőben is így kéne. Ha tudunk jobb megoldást, válasszuk azt!

Fordította: Galgóczi Dóra
Eredeti  angol nyelvű cikk