Mit eszik egy vegán futóbajnok?

A NÖVÉNYI ÉTREND NEM AD ELÉG ENERGIÁT AZ ÉLSPORTHOZ? BEDA SZABOLCS SOKSZOROSAN GYŐZTES MARATONFUTÓ MOST ELOSZLATJA A TÉVHITEKET.

Vegán életmódot követsz öt éve, ami számodra nem csak növényi étrendet jelent. Hogyan született meg a váltás gondolata?
A véletlenek és a tudatosság összejátszottak. Mint szinte mindenki, én is vegyes étrenden éltem. Majd egy kollégám megkínált a vegetáriánus ételfutártól rendelt ebédjével, és meglepődtem: milyen finom, és nincs is benne hús! Évekig kitartottam emellett, majd egy vegán filmklub jelentette a következő lépést. Megdöbbentem, mennyi állat lesz áldozata a tej- és tojásfogyasztásnak. Miért vegyek részt ebben, ha egyáltalán nincs rá szükség?

Másnap már ki is cserélted a hűtőszekrényed tartalmát?
Majdnem így történt. A sajt jelentette az utolsó láncszemet, ettől bizony nehéz volt megszabadulnom. Ma már tudom, hogy olyan összetevőket tartalmaz, ami valódi függőséget okoz. De elég volt arra gondolnom, honnan származik, és nem volt többé kérdés, hogy nincs több sajtos szendvics és tészta!

A futótársaid megpróbáltak meggyőzni az ellenkezőjéről?
Amikor eldöntöttem, hogy ezt választom, nemigen befolyásoltak a lebeszélő vélemények. Részemről főként etikai lépés volt a vegánság, de természetesen figyeltem arra, hogy egészséges is maradjak. Utánanéztem a táplálékokat elemző táblázatoknak, a kutatásoknak, és teljesen megnyugodtam – az összes aminosavhoz, létfontosságú tápanyaghoz hozzájutok. A legfőbb bizonyíték a tökéletes vérképem, az értékeim jelenleg sokkal jobbak, mint korábban vegyes táplálkozásúként. A korábban előforduló vércukor- ingadozások teljesen megszűntek, és kora reggel akkor is gond nélkül lefutok hosszabb távokat, ha aznap előtte nem ettem semmit. Ezt a jól feltöltött szénhidrát-raktáraknak köszönhetem.

Az eredményeid magukért beszélnek. Egyre többször állsz a dobogó tetején.
Így igaz, 2014-ben megnyertem a Törökországban megrendezett Szenior Atlétikai Európa-bajnokság Maratoni távját (M35 korosztályban), a következő évben pedig a Világbajnokságon értem el ugyanezt Franciaországban.

A vegán étrenden belül is többféle irányt lehet követni. Neked melyik vált be, és miért tanácsolnád ezt mindenkinek, főként a futóknak?
A tápanyagok arányára figyelek, a 80-10-10 néven ismert táplálkozás híve vagyok. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a szénhidrát-bevitel az összes kalóriának nyolcvan százalékát teszi ki, míg a maradék tíz-tíz százalék a fehérjékre és a zsírokra vonatkozik. A legjobb eredményeket elérő kenyai futók is ezt alkalmazzák.

Hogyan képzeljük el a tányérod tartalmát edzések előtt, után és a mindennapokban?
A teljes értékű étrendre törekszem, csak ritkán vásárolok feldolgozott termékeket. A müzlit is én állítom össze zabpehelyből, mogyorófélékből, aszalványokból, ez igazi energiabomba. Verseny előtt a legegyszerűbb, mégis nagyon hatékony reggelim a lekváros kenyér. Aki azt hiszi, bonyolult dolog a vegán sporttáplálkozás, most láthatja, hogy épp az ellenkezője igaz. Így könnyen emészthető szénhidráttal készülök a versenyre, utána jöhet a rostokban és jól felszívódó természetes cukrokban gazdag gyümölcs. Ebédre szeretem a tojásmentes durumtésztát, paradicsomszósszal, csicseriborsóval vagy lencsével. A vacsora sok-sok nyers zöldséget tartalmaz, teljes őrlésű kenyeret, és a barátaim által már Szabi- féle babpástétomnak elkeresztelt krémet. A lényeg a változatosság. Ezerféle zöldség, szószok, fűszerek, hüvelyesek, gabonafélék váltogatják egymást. Természetes vitamin és ásványianyag-forrás még a mák, lenmag, sörélesztőpehely, melasz, búzafű, különböző zöldség-gyümölcs őrlemények. Kiegészítésként csak B 12 és D-vitamint szedek.

Látva a kiváló eredményeidet, mások is érdeklődnek a vegánság iránt a példád kapcsán?
Nagy örömmel látom, hogy így van! Több edzőtársam majdnem minden állati eredetű ételt elhagyott, és van, aki teljesen vegán lett időközben. Szívesen segítek bárkinek, aki tanácsot kér, és főként azt mondom: egyél sok növényi szénhidrátot, fuss úgy és legyél vegán úgy, hogy soha ne nézz vissza!

Holnap a Balaton Szupermaratonon indulsz a csapatoddal, emellett milyen tervek-vágyak hajtanak a jövőben?
Legfőbb célom, hogy két óra harminc percen belül teljesítsem a maratont, ezzel megdönteném az egyéni csúcsomat. Majd egyre inkább az ultrafutásra szeretnék koncentrálni. Tavaly megnyertem az 50 km-es Országos Bajnokságot, úgyhogy hosszú távú célom, hogy hosszú távot fussak. Vegánként, immár az állatokért, a környezetért, az egészséges életmódért is.

Beda Szabolcs

SZÜLETETT: 1977. június 27.

MIÓTA FUT? 25 éve fut versenyszerűen

KEDVENC ÉTELE: Mákos tészta

KEDVENC FILMJE: Picasso kalandjai

AMIRE A LEGBÜSZKÉBB: 2016-os 50 km-es Országos Bajnokság a Velencei-tónál, amit pályacsúccsal nyert, 3 óra 07 perc 14 másodperccel

MIÓTA VEGÁN? 2012 óta

Az interjút készítette: Galgóczi Dóra