Dr. Barnard üzenete Olaszországnak:
A NÖVÉNYI ÉTREND EGÉSZSÉGES A GYERMEKEK SZÁMÁRA!
August 11, 2016 Dr. Neal Barnard
A tudomány meggyőzően azt mutatja, a növényi (vegán) étrend segíthet megelőzni az elhízás, a szívbetegségek, a rákos és egyéb megbetegedések kialakulását. Egy új olaszországi törvényjavaslat amellett foglal állást, hogy állati eredetű termékek nélkül a gyermek nem képesek megőrizni egészségüket. A tudomány azonban mást mutat.
A B12-vitaminnal kiegészített növényi étrend kiváló tápanyagbevitelt biztosít a gyermekkor minden szakaszában, a születéstől a felnőtt korig. Azok a gyermekek, akik tápanyagban gazdag növényi étrendet követnek, nem csak erősek és egészségesek, de esetükben magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata is alacsonyabb.
Négy tény ami bizonyítja, hogy a növényi étrend segíti az egészséges gyermek fejlődését:
1. Szakértők megerősítették, hogy minden életszakaszban biztonságos a növényi étrend.
Az American Dietetic Association (Amerikai Dietetikusok Szövetsége) állítja, hogy a megfelelően összeállított, B12 vitaminnal kiegészített vegán étrend „az élet bármely szakaszában alkalmas és megfelelő, beleértve a terhesség, a szoptatás, a csecsemőkor, a gyermekkor, a serdülőkor időszakát is”. Az szövetség olyan bizonyíték erejű kutatási eredményekre hivatkozik, melyek kimutatták, hogy a különböző vegetáriánus étrendek csökkentették a koleszterinszintet, a vérnyomást, szívbetegségek, és mint a 2-es szintű cukorbetegség kialakulásának esélyét a nem-vegetáriánusok étrenddel szemben.
A The Academy of Pediatrics (Gyermekgyógyászati Akadémia) egyetért: „A jól megtervezett vegetáriánus és vegán étkezési forma egészséges a csecsemők és kisgyermekek számára”.
2. A legtöbb gyermek étrendje gyümölcsökben és zöldségeben súlyosan szegény.
Nem az állati termékek hiányoznak a gyermek étrendjéből. A gyümölcsök, a zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék és más olyan ételek, melyeknek egészségmegőrző szerepe van a világ vezető haláloki tényezőivel szemben, beleértve a szívbetegséget is. Amerikában például egy átlagos gyerek csak napi egy adag zöldséget és egy adag gyümölcsöt fogyaszt.
A gyermekek többsége ugyanakkor túlzott mértékben fogyaszt artériás elzáródáshoz vezető telített zsírokat. Ezek elsősorban tejtermékekben, és a húsban találhatóak meg. Tízből kilenc gyerek emellett ráadásul túl sok nátriumot (sót) is fogyaszt.
3. Sok gyermek mar rendelkezik szívbetegséget okozó kockázati tényezőkkel
Egy közelmúltban végzett tanulmány a 6-11 éves korú gyermekek 40%-nál magas a koleszterinszintet talált, valamint a magas vérnyomás is egyre gyakoribb a gyermekeknél. Minden harmadik túlsúlyos amerikai (és olasz) gyermek esetében ennél magasabb volt az arány. Az elhízott gyermekeknél hozzávetőleg 70%-a nagyobb esélyesebb szívbetegség kialakulása.
A szívbetegség vezető haláloki tényező az Egyesült Államokban és Olaszországban is, ahol A szív- és érrendszeri betegségek a halálesetek 30% -át teszik ki.
A növényi (vegan) étrend ezzel szemben koleszterinmentes és telített zsírokban alacsony. Kutatások régóta kimutatták, a vegán étrend segíthet megelőzni, visszafordítani és kezelni a szívbetegségeket felnőtt korban. A Cleveland Clinic (Cleveland Klinika) tavaly publikált tanulmánya arra a eredményre jutott, hogy a vegán étrend hasonlóan jó hatással van a túlsúlyos gyermekekre is. A vegán csoportba tartozó gyermekeknek csökkent a vérnyomása, koleszterinszintje, javították a testsúlyukat és két érrendszeri megbetegedésre való érzékenységet jelző biomarker is értéke is javulást mutatott.
4. A 2-es típusú cukorbetegek aránya világszerte növekszik.
2000 és 2009 között a az amerikai gyermekeknél több mint 30%-kal emelkedett a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermekek súlyos szövődmények – például veseelégtelenség, szívroham és stroke – fokozott kockázatával szembesülnek. Az előrejelzések azt mutatják, ha semmi sem változik, három amerikai gyermekből egy esetében 2-es típusú cukorbetegség kialakulása várható, élete valamely pontján. Globális szinten hasonló a helyzet. A diabétesszel élők száma a világban 1980 és 2014 között 108 millióról 422 millióra ugrott.
A tanulmányok azt mutatják, hogy a növényi alapú étrenden élőeknél alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.
Egy közelmúltban végzett nagyszabású vizsgálat azt mutatta, hogy a növényi alapú ételeket fogyasztó betegenél javult az inzulinérzékenység, csökkenthették a gyógyszeradagot, valamint a telített zsír és a koleszterin bevitelét.
Forrás: https://www.pcrm.org/nbBlog/four-ways-vegan-diets-can-benefit-kids
Fordította: Dóra Hargitai, Laszlo Bergovecz; lektorálta: Dr. Toth Tibor