Egyre többen vannak, akik egészségügyi okok miatt váltanak növényi táplálkozásra. Minden ideális tápanyagbevitelnek a kiegyensúlyozottság és a változatosság az alapja. A vegán táplálkozásnak továbbá megvan az az előnye, hogy megkíméli a szervezetet az állati zsiradékok és fehérjék okozta megterheléstől, ezáltal hozzájárul számos civilizációs betegség megelőzéséhez.
Az egyre növekvő jólét megváltoztatta táplálkozási szokásainkat. A mai ételeink kalória, zsiradék, fehérje és egyszerű szénhidrát tartalma túlontúl magas, ugyanakkor hiányoznak belőlük a nyomelemek és a másodlagos növényi összetevők. Németországban például a betegségek költségeinek 30%-át vissza lehet vezetni a táplálkozás okozta betegségekre – ez éves szinten körülbelül 70 milliárd Euró kiadást jelent.
Nem is olyan régen a tiszta növényi táplálkozás még egyoldalúnak és kiegyensúlyozatlannak számított. Manapság azonban már számos tanulmány szól a vegán étrend mellett. Milyen egészségügyi előnyei vannak a növényi táplálkozásnak?
DR. CLAUS: A növényi élelmiszerek gazdagok nyomelemekben, rostokban, antioxidánsokban, vitaminokban és összetett szénhidrátokban. Ezen felül ritkán tartalmaznak telített zsírsavakat és mentesek az állati fehérjéktől, melyek bizonyítottan növelik számos népbetegség kockázatát. A növényi táplálkozás ráadásul megkíméli a szervezetet a gyógyszerek és antibiotikumok maradványai okozta megterheléstől.
A vegán táplálkozással tehát meg lehet előzni a betegségeket?
JULIA: Számos kutatás kimutatta, hog y a vegetáriánusok és vegánok körében lényegesen kisebb a kockázata a civilizációs betegségeknek. A fejlett országokban a leggyakoribb halálozási oknak számító szív- és keringési megbetegedések ritkábban fordulnak elő, emellett a túlsúly, a magas vérnyomás, a 2-es típusú diabétesz, a köszvény, az ízületi gyulladás, az Alzheimer-kór és a csontritkulás kialakulásának kockázata is alacsonyabb.
Vannak olyan tápanyagok, amelyekre figyelni kell?
DR. CLAUS: Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén azok, akik kizárólag növényi alapú ételeket fogyasztanak, megfelelően el vannak látva minden szükséges tápanyaggal. A növényi alapú élelmiszerekben egyedül a B12 vitamin kevés. Ezt azonban nag yon könnyen lehet kiegészítőkkel illetve olyan élelmiszerekkel pótolni, melyek rendelkeznek hozzáadott B12 vitaminnal.
Hogy jut egy vegán proteinhez?
JULIA: Számos vegán élsportoló bizonyította, hogy növényi fehérjével legalább annyira lehetséges az izomépítés, mint állati fehérjével. Kiváló növényi fehérjeforrásnak számítanak a gabonafélék, a hüvelyesek, a diófélék, az olajos magvak és a szója. A húsevő emberek átlagosan másfélszer annyi fehérjét fogyasztanak, mint amennyire szükségük van és ez komoly egészségügyi problémákhoz vezet. A vegánok fehérjebevitele közelebb van az ajánlott fogyasztási értékhez.
PROF. DR. CLAUS LEITZMANN: Amerikában tanult kémiát, mikrobiológiát és biokémiát. Táplálkozási tudósként vezető szakértőnek számít.
JULIA KATHRAINA SCHNEIDER: Ökotropológus (BSC) és vegetáriánus-vegán tanácsadó.
Fordította: Csíkos Ágnes és Saringer László
(Forrás: Veggie Times)