Tejüzemek vegán zabtej gyártására és szállítására állnak át

A Refarm’d nevű szervezet korábbi tejtermelőket segít az állattenyésztésről való átállásban, valamint vegán zabtej gyártásában és kiszállításában.

A Refarm’d korábbi tejüzemeket támogat vegán tej előállításában. | Leandra Brusa
és Urs Marti/Roman Westermann

A szervezet olyan régiókat céloz meg, ahol a gazdák érdeklődést mutatnak a hagyományos tejtermékekről való átállás iránt.

A Refarm’d oktatással és támogatással segít az üzemeknek átállni a növényi alapú tej előállítására.

Az átállás során a haszonállatok menhelyi állatokká válnak és továbbra is a családjukkal, ismerős helyen élnek. A Refarm’d vezérigazgatója Geraldine Starke elmondta, mindig egy új, a léptéknek megfelelően alakítható modellt szeretett volna a menhelyek számára, mely egyúttal közvetlen hatással van az állattenyésztésre is.

Majdnem egy évtizednyi vegán életmód és vállalkozói tevékenység után Starke előrukkolt a Refarm’d koncepciójával.

 „Két évvel ezelőtt rájöttem, hogy a hús- és tejfarmok tökéletes helyszínei lehetnek a menhelyek létrehozásának.” mondta el a LIVEKINDLY-nak. „Az állatok már ott vannak, az ott dolgozó emberek tudják, hogyan kell napi szinten gondozni őket, valamint a terület és a felépítés is rendelkezésre áll.”

A farmok menhellyé alakításával elkerülhető az állatok több különböző menhelyen való elhelyezése, ami sokszor csordák szétszakításával jár.” folytatta Starke. „Ugyancsak megspórolható olyan erőforrások használata, mint új területek bevonása, így az átállás gyorsan megtörténhet.” „Ami pedig a legfontosabb, közvetlen hatással van az állatok kizsákmányolására, hiszen minden egyes farmmal, mely menhellyé alakul át, eggyel kevesebb lesz azoknak a farmoknak a száma, mely új életeket hoz a világra.” tette hozzá.

Vegán tej gyártásával a termelők fenn tudják tartani a farmjukat. | Refarm’d

Vegán tej

Vegán tej gyártásával a termelőknek adottak a keretek és a bevétel ahhoz, hogy a tejtermékekről átálljanak.

Így lehetőségük van továbbra is gondozni az állatokat, fenntartani a farmot és magukat, mindezt az állatok kizsákmányolása nélkül. Starke elmondta, először a világ kis és közepes méretű farmjainak átalakítását célozza meg. Azután pedig a nagyléptékű, ipari állattenyésztésre alkalmazható modell kiépítését szeretné elérni.

 „Ugyanakkor szeretném, ha a termelők részesei lennének ennek a változásnak az élelmiszerrendszerben.” tette hozzá. „Így a hagyományok megőrzésére is lehetőség van, a terület tulajdonosai maradnak, és továbbra is friss termékeket tudnak előállítani, egy kis csavarral, melynek köszönhetően az állatok kihasználása megszüntethető lenne.

A kezdeti időszakban a Refarm’d az átállás logisztikáját kezeli. Ingyenes eszközöket és oktatást biztosítanak és helyi, organikus alapanyagokat kutatnak fel a növényi tej előállításához. Ezenkívül átvételi pontokat szerveznek és az oldalukon hirdetik a szolgáltatást.

 „A cél, hogy a folyamatot könnyűvé, kockázat- és befektetésmentessé tegyük számukra, hogy a változás vonzó legyen. 3 hónapos próbaidőszakkal dolgozunk, így tesztelni tudják a modellünket mielőtt hosszú távra elköteleződnének.” magyarázta Starke. „A termelőket szerződés köti, az állatok pedig jogilag védve vannak.”

 „Számomra a helyi közösség fejlesztése és friss, minőségi élelmiszerek előállítása nagyon fontos.” mondta. „Fontos megmutatni, hogy az új növényi alapú világ, mely felé haladunk, nem csupán laborban készített húst jelent, hanem kézműves, minőségi ételeket.”

A tejipar már nem megy olyan jól, a növényi tejekre azonban nő a kereslet.

A tejipar hanyatlása

A tejtermékek iránti kereslet csökkenésében több tényező is szerepet játszott. A tejipar a világkereskedelem részévé vált, ami az árak csökkenéséhez vezetett. A hatalmas, ipari tejüzemek egyre általánosabbá válnak, és sok kisgazda nem tudja felvenni velük a versenyt.

A tejfogyasztás évtizedek óta állandó csökkenést mutat. A generációs különbségek, valamint a tejmentes alternatívák növekvő népszerűsége is szerepet játszanak ebben. A COVID-19 járvány szintén hatással volt a gyártásra, valamint az értékesítésre egyaránt, aminek következtében néhány farmon gallonszámra ment kárba a tej.

A tejipar továbbra is hanyatlik, így több nagyvállalat is alkalmazkodott már a változó piachoz. Azonban kisebb cégek és családi vállalkozások ezt nehezen tudják megtenni támogatás nélkül. A Refarm’d kizárólag olyan termelőkkel dolgozik, akik maguk keresték fel a szervezetet segítségért.

„Mi nem keressük fel közvetlenül a termelőket, mert véleményünk szerint nincs értelme győzködni azokat a termelőket, akik meg vannak elégedve azzal, amit csinálnak. Azokra összpontosítunk, akik a segítségünket kérik.” mondta Starke. „És ők sokan vannak.”

Nyilván minden termelőnek, aki felkeres minket, valamilyen változás történt az életében, aminek köszönhetően másképp tekintenek az állatokra, és ami arra ösztönzi őket, hogy kiutat keressenek a kizsákmányoló módszerekből. A környezeti szempont is sokszor felmerül azzal kapcsolatban, hogy miért döntenek a termelők a változás mellett.” tette hozzá. A Refarm’d szerint évente körülbelül 70 milliárd haszonállatot tenyésztenek a világon. Minden órában több, mint 6 milliót ölnek meg. A marhahús és a tejipar jelentősen hozzájárulnak a klímaváltozáshoz. Egy gallonnyi tej előállítása 1000 gallon vizet igényel.

Néhány termelő a húsipartól is eltávolodik. | Refarm’d

A hús elhagyása

A Refarm’d nem az egyetlen szervezet, mely támogatja az állati mezőgazdaságról való átállást.  

Az állati jogokért harcoló PETA nemrégiben elmondta, fizetni fog a húsfeldolgozók átképzéséért, hogy virágárusként dolgozzanak tovább, vagy vegán húst állítsanak elő.

A Mercy For Animals átalakulási projektje szintén a farmtulajdonosokat segíti az állattenyésztésről való átállásban. Nyugat-Virginiában a korábbi csirketenyésztő Mike Weaver a régi csirkeólokat most ipari kender termesztésére használja. Ez a növény több szén-dioxidot nyel el területre vetítve, mint sok más hasonló termény.

Fordította: Dudás Gabriella

Eredeti cikk:
https://www.livekindly.co/former-dairy-farms-make-vegan-oat-milk/

A Refarm’d weboldala és a kiemelt kép forrása: https://en.refarmd.com/en