V a köbön? – A vegán szemlélet és a környezetvédelem a német politikában

Pár napja, 2017. szeptember 24-én szövetségi parlamenti választást tartottak Németországban. A kampányban és a választók döntésében a vegán értékrend fontosabb szerephez jutott, mint eddig a nagypolitikában bárhol és bármikor.

Németországban az utóbbi években lendületesen terjed a vegetáriánus és a vegán életmód: 2010 és 2015 között 100%-kal nőtt a kereslet a növényi húspótlók iránt, az utóbbi 20 évben az egy főre jutó évenkénti húsfogyasztás 8 kg-mal csökkent. Vitathatatlanul változik az állati termékek és a nagyüzemi állattenyésztés megítélése a közvéleményben, és a szemléletváltozás helyet követel magának a pártpolitikában is.

A mostani választás két főszereplője, Angela Merkel kancellár Kereszténydemokrata–Keresztényszocialista pártszövetsége (CDU/CSU) és eddigi nagykoalíciós partnere, a Martin Schulz volt EP-elnök vezette Szociáldemokrata Párt (SPD) ez év eleje óta éles rivalizálásba kezdtek. Ennek a pár(t)harcnak nem a legfontosabb, de jellemző megnyilvánulása volt, hogy a koalíciós kormány környezetvédelmi minisztere, a szociáldemokrata Barbara Hendricks februárban elrendelte: minisztériumának hivatalos rendezvényein ne szolgáljanak fel hús- és halételeket. „Nem akarjuk előírni, hogy ki mit egyen, de tekintettel az állattenyésztés környezetkárosító következményeire, az üvegházgáz-kibocsátáshoz való hozzájárulására, a nagybani halászat fenntarthatatlan voltára, a minisztériumnak jó példával kell elöl járnia” – hangzott az indoklás.

A nagyobbik kormánypártnak elsősorban az idősebb tagjai háborodtak a fel a vegetáriánus étrend hallatán, mintegy annak bizonyítékát látva ebben, hogy a szocdemek ideológiai alapokon bele akarnak avatkozni az állampolgárok mindennapi életébe. „Nem fogom a kiskapun keresztül beengedni a Vega Napot – mondta Christian Schmidt földművelésügyi miniszter. – A sokféleségben és a szabad választás jogában hiszek, nem pedig a túlvédő államban és a hamis ideológiákban. A hús és a hal egyaránt része a kiegyensúlyozott étrendnek.” Gitta Conneman, a CDU parlamenti képviselője a Bildnek így nyilatkozott: „A minisztérium hús és hal helyett klímavédelemnek álcázott szövegekkel etet minket. Nem fognak megmenteni semmit a húsevők megbélyegzésével, és ezt ők is tudják. Ráadásul csak a vendégeket fogják böjtre, a minisztérium 1200 alkalmazottja azt ehet, amit akar. Ez csak ideológia, az emberek kioktatása az étrendről.”

A Der Spiegel weboldala megszavaztatta az olvasóit a kérdésről. A négy válaszlehetőség és a válaszok százalékos megoszlása:

  • Aki komolyan veszi a környezet- és klímavédelmet, bírja ki hús és hal nélkül! (24%)
  • Ez állami paternalizmus. A hús hozzátartozik minden étkezéshez. (22%)
  • Nem nagy ügy. Ha a minisztériumban nem adnak húst, ehetsz utána egy kebabot. (21%)
  • A húst jobb kerülni, de nem kell túlszabályozni a dolgot. (33%)

Kikre voksolhattak a vegánok?

A választást a CDU/CSU 32,9%-os eredménnyel nyerte, az SPD mindössze 20,5%-ot szerzett, és az eddigi nyilatkozatok szerint kilép a nagykoalícióból. Az új kormányban a 10,7%-kal végzett Szabaddemokrata Párt (FDP) és a 8,9%-os eredményt elért Zöldek Pártja lehet a CDU/CSU koalíciós partnere. Eszerint a környezetvédelmi, állatvédelmi, állatjogi eszmék képviselete az új kormányban a Zöldekre hárulhat. Schleswig-Holstein tartomány Zöld párti mezőgazdasági minisztere, Robert Habeck 2016-os nyilatkozata szerint „megállapítható, hogy bőségesen rendelkezésre állnak növényi alapú alternatívák, melyek mellett az állattartásra alapuló élelmiszer-termelés többé már nem igazolható”. A tartományi miniszternek a haszonállatok vágását életek felesleges kioltásának bélyegző állásfoglalása a Zöldek állatjogi elkötelezettségére nézve igen biztató.

A kis pártok közül nem szerényebb célt, mint a nagyüzemi állattenyésztés felszámolását írta zászlajára a 2016-ban Münchenben, Roland Wegner elnökletével alakult V-Partei3 (Partei für Veränderung, Vegetarier und Veganer, azaz Változás, Vegetáriusok és Vegánok Pártja), amely tudomásunk szerint az első, nevében is vegán politikai párt a világon. A fiatal párt országos átlagban a listás szavazatok 0,14%-át szerezte meg, mintegy 65 ezren voksoltak rá, eredménye néhány tartományban (Saar-vidék, Thüringia, Bréma, Rajna-Pfalz) elérte a 0,3%-ot.

Két másik kis párt, az Állatvédők Pártja (Tierschutzpartei) és az Ökológiai Demokratikus Párt (Ökologisch-Demokratische Partei, ÖDP) programja sok átfedést mutat a V Párt3 alapelveivel. Országosan az Állatvédők 0,80%-ot (373 ezer szavazat) kaptak, az ÖDP-nek 0,31% (145 ezer szavazat) jutott.

Melyik párt mennyire vega-/vegánbarát?

A vegetáriusok és vegánok legnagyobb német érdekvédelmi szervezete, a ProVeg International (korábbi nevén: VEBU) politikai témákkal foglalkozó weboldala augusztus végén körkérdést intézett a német politikai pártokhoz, hogy segítsen a választásban a vegetárius vagy vegán értékrendet politikai döntéseikben is érvényesíteni kívánó olvasóinak. A kérdéseket és a pártok válaszait az alábbi ábra foglalja össze:


Paradigmaváltás a mezőgazdaságban.
A CDU/CSU a lakosság élelmiszer-ellátására helyezi a fő hangsúlyt, leplezetlenül konzervatív agrárpolitikájában a piackonform eszközök mellett nincs helye a közvetlen állami beavatkozásnak. Hasonlóképpen a szabad piaci versenyből indul ki az FDP agrárpolitikája is. Ezzel szemben az SPD, a Zöldek és a Baloldaliak támogatnák a húsfogyasztás és az állatállomány csökkentését, bár nem egyforma mértékben.

Forgalmi adók. A forgalmi adók bonyolult rendszere az összes párt szerint reformra szorul. Az általános ÁFA-kulcs Németországban 19%, de sok élelmiszer, köztük sok állati eredetű termék forgalmi adója csupán 7%. A CDU/CSU és az FDP ezen a téren is elutasítja a piaci folyamatokba való beavatkozást. A Baloldaliak szeretnék elérni, hogy a növény tejpótlók forgalmi adója ne legyen magasabb, mint a tehéntejé, de az állati termékek adójának emelését nem tartják célravezetőnek. Az SPD az egyes termékek adókulcsának megváltoztatása helyett a forgalmi adó rendszerének komplex megújítására törekszik. A Zöldek szeretnének véget vetni annak, hogy növényi eredetű termékek magasabb kulccsal adózzanak, mint az állati eredetűek, de az egyes termékek adókulcsának megváltoztatása helyett a külső költségek belsővé tételét szorgalmazzák, hogy ezáltal a termékek ára jobban tükrözze az ökológiai és a társadalmi valóságot.

Élelmiszerek címkézése. Mindegyik párt elfogadja a „vegán” és a „vegetári(án)us” jelző jogilag kötelező definícióját. Most az Európai Bizottságon a sor, hogy az EU élelmiszer-információs rendelete értelmében jogilag kötelező definíciókat fogadjon el. A német politikai pártok egyhangú támogatása fontos jelzés az EU számára. A pártokat arról is megkérdezték, támogatják-e az élelmiszerek előállításához használt állati eredetű termékek (pl. bor esetében a zselatin) feltüntetésének kötelezővé tételét. A pártok többsége eddig is támogatta ezt; most úgy tűnik, a CDU/CSU és az FDP is csatlakozik hozzájuk. Az SPD előírná annak feltüntetését a húst, tejet vagy tojást (akár feldolgozott formában) tartalmazó termékek címkéjén, hogy az állati eredetű termék milyen típusú állattartásból származik – bár a hivatalos pártprogramjuk csak a „megfelelő tartásból származó” jelölésre utal.

Klímavédelem. A német Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium szakértői jelenleg az összes németországi üvegházgáz-emisszió negyedére becsülik az élelmezéssel összefüggő kibocsátást. A párizsi klímavédelmi egyezményhez igazodó „Klímavédelmi Terv 2050” az állati termékek fogyasztásának és az állatállománynak a csökkentését írja elő. A CDU/CSU egyelőre nem vesz tudomást a lépéskényszerről. Az FDP arra hívja fel a figyelmet, hogy a folyamat következtében munkahelyek szűnhetnek meg. Az SDP támogatja az állattartás területi alapú korlátozását, és hangsúlyozza, hogy a mostani termelési és fogyasztási szint nem fenntartható. A Zöldek álláspontja természetesen egyértelmű, ők az állattartás mellett a takarmányimportot is korlátozni akarják.

Élelmiszer-pazarlás. Mit kívánnak tenni a pártok az ellen, hogy az állati termékek fogyasztásával igen rossz hatásfokkal hasznosítjuk a növénytermesztés erőforrásait? Az FDP semmit. A CDU/CSU megelégszik azzal, ha a fogyasztók már gyermekkortól alaposabb felvilágosítást kapnak az állati és a növényi eredetű termékekben megtestesülő erőforrásokról, és az e pártszövetség által irányított német Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium eddig nem lépett fel az erőforrások pazarlása ellen. Az SPD új, ágazatokra lebontott országos stratégiát akar kidolgozni az élelmiszer-pazarlás ellen. A Zöldek szintén általánosságokra korlátozódó válaszukban leszögezték, hogy az állati eredetű termékek fogyasztása nagyban hozzájárul az élelmiszer-pazarlás okozta erőforrásvesztéshez.

Vega/vegán kínálat a nyilvános étkezdékben. Az FDP szerint dogmáknak, előírásoknak és tilalmaknak nincs helyük a táplálkozásban. A CDU/CSU támogatja, hogy legyenek legalább vegetárius ételek a kínálatban, de ilyen értelmű törvényi előírásokat nem fontolgat. Az SPD és a Baloldaliak egyértelműen azt szorgalmazzák, hogy legyen vegetárius és vegán kínálat a közétkeztetésben. A Zöldek ezen túl fontosnak tartják, hogy a nyilvános étkezdékben a mindennapi kínálat részei legyenek a vegán ételek.

Írta és fordította: Szabó Zsófia, Galgóczi Dóra, Garai Attila