Vegán futó az országos bajnok 24 órán

Bár számunkra nincs ebben semmi meglepő. 🙂 Mégis, egyrészt iszonyú büszkék vagyunk tagunkra és önkéntesünkre, Beda Szabira! Másrészt nem telik el úgy verseny, amin ő is részt vesz, hogy valamelyik futótársa ne kérdezné meg tőle, hogyan képes ekkora távokat és/vagy ilyen tempóban lefutni vegánként. 😀 Ő pedig mindig végtelen türelemmel és hatalmas tapasztalatával újra és újra nagyon szívesen elmondja bárkinek…

A „titok” – magától értetődően a rendszeres és lelkiismeretes edzés mellett – mindössze annyi, hogy a növényi étrenden élők azt a rengeteg energiát, amit a szervezet az állati eredetű élelmiszerek emésztésére és az azokból eredő méreganyagok eltávolítására fordít, másra tudja felhasználni, nevezetesen a gyorsabb regenerálódásra. Az egészséges, összetett szénhidrátokban* gazdag (kalóriaarányosan kb. 80%) táplálkozás pedig a teljesítményt támogatja, hiszen az ember üzemanyaga alapvetően a szénhidrát. Emellett a bevitt fehérje és zsír természetesen szintén fontos, de megfelelő (növényi) forrásokból** és megfelelő arányban (kb. 10-10%).

A felkészülési időszakban mindez ugyanolyan fontos, mint közvetlenül a versenyt megelőző napokban, tehát ezt a táplálkozást folyamatosan érdemes követni. A verseny alatti frissítés is könnyen megoldható vegán-kompatibilis*** módon, ahogyan ezt már korábbi bejegyzéseinkben részletesebben is kifejtettük. Szabi ezúttal a speciális, futók számára kifejlesztett alapvető frissítők, mint gél, sótabletta, valamint állóképességi és regeneráló italpor mellett a következőket fogyasztotta a verseny alatt: banán, datolya, házi műzlifalatok (zab, datolya, chia mag, étcsoki darabok), ropi és természetesen víz, nehezebb pillanatokban kóla. Otthon az afterparty-n Don Pepe-től rendelt Vegán nemsonka hawaii pizzával ünnepelt. 🙂

A Balatonalmádiban megrendezett, szűk körű, a hatályban lévő rendeleteknek megfelelően csak leigazolt versenyzők számára meghirdetett versenyen szombat délelőtt 10 órától vasárnap délelőtt 10 óráig rótták az 1,768 km-es köröket a futók. Ezen a pályán teljesítette Beda Szabolcs élete első 24 órás versenyét, amelyen 242,703 km-ig jutott. Ez az eredmény úgynevezett A-szintű teljesítmény, ami azt jelenti, hogy Szabi egyben világbajnoksági kvalifikációt is szerzett. Az idei eddigi 16 verseny eredményi alapján az általa futott táv jelenleg a 3. legjobb eredmény nemzetközi szinten ebben az évben.

Vegán futónk a stratégiát gondosan, a korábbi Ultrabalatonon (222 km) szerzett tapasztalatai alapján tervezte meg és tudatosan, fegyelmezetten vitte véghez. Többek között ennek is köszönhető a kiegyensúlyozott teljesítés és az elért eredmény.

Fotó: Cseke Lilla

Szívből gratulálunk Szabinak és még sok kiváló eredményt kívánunk pályafutása ( 🙂 ) során!

A Vegán Állatvédelem végtelenül büszke csapata

* Összetett szénhidrátok pl.: zöldségek, gyümölcsök, teljes gabonák.
** Megfelelő növényi zsírforrások: diófélék és magok, mértékkel fogyasztva és ügyelve az optimális omega 3 – 6 arányra.
*** Értsd: növényi étrendnek megfelelő, de mivel Szabi minden tekintetben vegán, ezért mertük használni ezt a kifejezést esetében.

Írta: Váry Krisztina